Entorn 1900. Una Barcelona que ja no existeix

10.02.2014

L’Arxiu Fotogràfic de Barcelona acull fins al 17 de maig l’exposició Entorn 1900. S’hi mostra, per primera vegada, el fons arribat l’any 1973 a l’Arxiu contingut cedit per la dibuixant Lola Anglada: còpies en paper, negatius sobre vidre i altres materials atribuïts, quasi tots, a l’avi de l’artista, Jaume Anglada, un fotògraf amateur que retratà aquella Barcelona i el seu entorn.

 

Processó a Sant Genís dels Agudells, a Horta, entorn 1900. © AFB

 

Cronològicament, les fotografies se situen en l’última dècada del segle XIX, quan es produïren les annexions a Barcelona dels pobles limítrofs: Gràcia, Horta, Sant Martí, etc., uns ambients rurals i agrícoles que es contraposaren al medi urbà i industrial del Cap i Casal.

Els materials exposats són sobre paper i vidre, alguns dels quals estan preparats per ser observats amb un estereoscopi. Aquestes peces van ser confeccionades amb la tècnica del gelatinobromur.

L’època mostrada a l’exposició fou també la de la transició dels diaris a les revistes gràfiques, que utilitzaven el dibuix. De forma progressiva, el dibuix se substituí per la fotografia.

En una vitrina s’exposen càmeres i visors, a més d’obres vistes tridimensionalment gràcies a l’enginy de l’estereoscòpia, que després s’aplicà al cinematògraf.

També es poden veure vistes estereoscòpiques a través d’un visor, així com igualment es poden localitzar els llocs de cada foto en un planell de la ciutat.

 

Pels camins de Collserola

Aquestes imatges de la ciutat i el seu entorn ens sobten ja que presenten instantànies de fa més de cent anys d’un món en trànsit, un ruralisme que estava en procés d’extinció i unes formes de vida que eren substituïdes per unes altres. En definitiva, el fotògraf va intuir que servava per al futur un món que estava deixant d’existir, una Barcelona que ara ja no hi és.

Entorn 1900 Aplec de sant Medir a Collserola AFB F. Bordas

Per exemple, les ruïnes del castell de Bellesguard, el Sanatori mental Betlem de Collserola, l’Hostal de la Farigola –que ens pot evocar històries de marxants i bandolers-, vist des de la Mare de Déu del Coll a Vallcarca. També s’hi exposen el desaparegut edifici neomudèjar anomenat Pavelló de la Reina, al Tibidabo, les ruïnes del monestir de Sant Jeroni a la Vall d’Hebron, l’ermita de Sant Pere Màrtir, la masia de Can Rectoret a Vallvidrera, la de Can Genís i l’església de Sant Genís dels Agudells, així com algunes perspectives inèdites, com la del torrent darrere el monestir de Pedralbes, o la del Desert de Sarrià en una de les poques imatges que encara ha perdurat a través del temps.

 

Corriols, camins de carro, fontades i aplecs

L’entorn de Barcelona es poblà de mica en mica de grans mansions modernistes construïdes per una burgesia en plena eufòria, però també pels pròspers comerciants van fer construir les seves torretes voltades de pinedes. Recordeu com en Rusiñol escrigué a L’auca del senyor Esteve que l’amo de La Puntual tingué una torreta a la muntanya, el somni de la nostra petita burgesia.

La mostra presenta imatges plenes de primitivisme, de camins de carro o corriols com el Camí de Vallvidrera o el que conduïa a Can Gressa al costat de Sant Genís dels Agudells. Carros, carruatges i cavalleries. Cavalls, mules i traginers. L’alegria popular d’un aplec com el de Sant Medir, homes i dones mudats de diumenge, les cavalleries de les colles. Les fontades, l’hora del dinar, una bona paella, el ball en un dia ben assolellat, les rotllanes de les sardanes… Una visió de la Barcelona del 1900 que encara podreu veure fins al 17 de maig de 2014.

L’AFB ha editat amb aquesta ocasió un catàleg il.lustrat de 229 pàgines en català i castellà amb dos textos: Tres visions d’un paisatge. Fotografia amateur a finals del segle XIX de Rafel Torrella, i Diumenges, pins, penitents i panorama de Jaume Subirana. El catàleg és a la venda per 10 euros.

Desert de Sarrià, entorn 1900 AFB F. Bordas

 

Arxiu Fotogràfic de Barcelona
Pl. Pons i Clerch, 2, planta 2ª
Tel. 932.563.420
Horari: De dilluns a dissabte, de 10 a 19 h.
Festius tancat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris