Enric Umbert, finalista del Premi Crexells 2018

4.05.2018

Ja han sortit a la llum els noms dels finalistes del Premi Crexells de l’Ateneu Barcelonès, que enguany s’ha renovat. Entre els possibles guanyadors hi trobem L’últim passatge de Walter Benjamin, d’Enric Umbert. Algunes persones del món literari ja hi han dit la seva, com ara l’escriptor Lluís Calvo, que tot apuntant que “a veure si aquest any afinen l’olfacte”, ha expressat la seva alegria per la nominació d’Umbert: “Aquesta novel·la és un exercici virtuós de narrativa, amb tocs poètics, biogràfics i filosòfics dosificats de manera sàvia”.

Enric Umbert, autor de "L'últim passatge de Walter Benjamin" | Foto: Ester Roig

Enric Umbert, autor de “L’últim passatge de Walter Benjamin” | Foto: Ester Roig

La nova edició del Premi Crexells presenta canvis després de la polèmica del 2016, en què es premià Crui, una obra autoeditada i “plena d’errors greus”, segons va escriure Pagès Jordà a El Periódico. Gemma Calvet, vicepresidenta primera de l’associació, explicava que la intenció era “fer valdre el premi renovant les bases i el jurat”.

La nova edició ha tingut tres canvis principals: per començar, les obres aspirants han hagut de ser llibres “distribuïts en el circuit comercial”, és a dir, publicats; per continuar, els finalistes els han escollit els socis tant de l’Ateneu Barcelonès com dels clubs de les lectura de les Biblioteques Públiques de Catalunya i el Consorci de Biblioteques de Barcelona. Finalment, el jurat ha combinat la representació professional –des del món acadèmic a la crítica literària– amb la territorial. Aquest jurat, que no podrà repetir més d’un mandat, el formen Rafael Argullol, Valèria Gaillard, Lluïsa Julià, Miquel de Palol, Xavier Pla, Carme Riera i Enric Sòria.

De fet, les obres finalistes havien de ser sis, però com que hi ha hagut un empat en el darrer lloc, enguany finalment seran set. Són les següents:

1. Des del balcó, de Teresa Muñoz (Amsterdam). És el segon llibre de l’autora després de la seva eclosió en el món de la novel·la amb Com si fos ahir.

2. El camí de les aigües, de Carme Martí (Amsterdam). Després de l’èxit d’Un cel de plom, que va seduir prop de 20.000 lectors, l’escriptora publica aquesta segona novel·la en homenatge a les àvies.

3. Els vells amics, de Sílvia Soler (Columna). En la seva darrera novel·la, Soler ens convida a conèixer una colla d’estudiants de Belles Arts per fer-nos partícips de la seva amistat.

4. Escacs d’amor i de mort, de Marcel Fité (Edicions Salòria). Amb aquest llibre, que versa sobre un assassí que envia missatges encriptats consistents en una fitxa d’escacs i el fragment d’un poema antic, Fité va guanyar el Premi Manuel Cerqueda Escaler d’Andorra.

5. La memòria de l’arbre, de Tina Vallès (Llibres Anagrama). El 2017, aquesta obra va rebre el 2n Premi Llibres Anagrama de Novel·la pel seu estil contingut, l’alt domini de la llengua i la credibilitat de la veu del narrador.

6. L’olor de la seva pell, d’Alfons Cama (Editorial Gregal). Aquesta és la quarta novel·la de l’autor i parla sobre els vestigis que la guerra ha deixat en una família concreta, la Tibau.

7. L’últim passatge de Walter Benjamin, d’Enric Umbert (Edicions 62), col·laborador de Núvol. Segons explica Pilar Parcerisas, a l’obra en qüestió un escriptor/poeta, l’Enric Umbert, retroba un pensador/poeta, Walter Benjamin.