‘La viola d’or’ d’Enric Morera, colofó de la Fira Mediterrània

17.10.2015

Enguany se celebra el 150è aniversari del naixement d’Enric Morera, creador de La Santa Espina. Compositor, intèrpret, pedagog i home compromès socialment, Morera va ser a més el principal artífex de la creació d’un Teatre Líric Català. Demà La viola d’or amb música d’Enric Morera i llibret d’Apel·les Mestres tanca al Kursaal la Fira Mediterrània.

Enric Morera, vist per Ramon Casas (MNAC)

Enric Morera, vist per Ramon Casas (MNAC)

 

“Morera va ser a més el principal artífex de la creació d’un Teatre Líric Català que després de 1928 no va tenir continuïtat”, escrivia fa uns mesos el crític Jaume Radigales a Núvol. “Un teatre eminentment musical, destinat a ser una òpera nacional catalana que el clima enrarit, aquelles enveges abans referides i, aviat, l’esclat de la Guerra Civil, no tan sols van impedir, sinó que van condemnar a retrocedir dècades una Espanya negligida sota el jou del feixisme i l’obscurantisme nacional catòlic”.

Estrenada l’any 1914 a la Garriga, amb direcció musical del propi Enric Morera i direcció d’escena d’Adrià Gual, La viola d’or és una de les peces més destacades del conegut com a ‘teatre líric català’ i la primera de les obres d’aquest gènere escrita originalment per a cobla (de deu músics). Mesos després de la seva estrena, Morera en va fer una versió per a orquestra simfònica que es va interpretar a Barcelona.

Més d’un segle més tard i en el marc de la commemoració, l’any 2015, del 150è aniversari del naixement d’Enric Morera, la Generalitat de Catalunya, l’Associació per a la Divulgació, l’Ensenyament i la Promoció de la Música Catalana (ADEP.CAT) i DISCMEDI, amb el suport de la Diputació de Barcelona i de l’Obra Social ‘la Caixa’, han impulsat la reposició d’aquesta obra i n’han facilitat l’enregistrament discogràfic (DiscMedi, 2015).

La viola d’or es va poder veure novament a la Garriga, en versió semiescenificada, el passat 1 d’agost de 2015 i es va enregistrar dies després al teatre Sarrià de Barcelona. Dos mesos més tard, arriba aquest diumenge, 18 d’octubre, a les set de la tarda, a la sala gran del Kursaal de Manresa a manera de cloenda de la Fira Mediterrània 2015.

Aquesta producció compta amb la cobla Marinada de Badalona, una formació que s’ha distingit per explorar nous camins més enllà del coblisme associat a les clàssiques ballades de sardanes. També hi trobem el cor ArsInNova, dirigit per Pere Lluís Biosca, una de les formacions corals més interessants del país que ens regala en aquesta producció una versió excepcional de la sardana Les fulles seques que combina amb una actuació molt completa, també a nivell actoral.

Anna Alas i el conjunt Florea

Anna Alas i el conjunt Florea

Els solistes vocals de l’obra són el tàndem format pel baríton Josep- Ramon Olivé (que acaba d’aconseguir el prestigiós premi del públic al Handel Singing Competition) i la mezzo Anna Alàs i Jové (una de les veus líriques catalanes amb major projecció internacional), que repeteixen col·laboració després d’haver coincidit en la producció L’Eclipsi, del TNC (Grec 2014). L’adaptació de la dramatúrgia la signa l’expert Jordi Prat i Coll (Liceistes i cruzados, entre altres), amb l’assessorament de Xavier Albertí. El violinista (respectant la tessitura original escrita per Morera, que apostava per un violí i no una viola, malgrat el títol de l’obra) Joel Bardolet i el cos de ball Factoria Mascaró tanquen el cast de la proposta.