Enric Casasses recita els trobadors al Juliol de Música i Poesia

24.06.2015

Aquest dissabte 27 de juny torna el Juliol de Música i Poesia de Balaguer, que enguany presenta quatre propostes poètico-musicals amb un cartell de músics i rapsodes de primer ordre. Els convidats d’aquesta edició són la Coral Cantiga, Enric Casasses, Trio Lycopersicon, Enric Arquimbau, l’actriu Mercè Sampietro, Eduard Iniesta i el grup resident a l’Auditori de Lleida LleidArt Ensemble.

 

El poeta Enric Casasses | Foto de Noemí Roset.

El poeta Enric Casasses | Foto de Noemí Roset.

Un estiu més, i ja en són quatre, l’església de Sant Domènec i el Monestir cistercenc de Santa Maria de les Franqueses de Balaguer posen el marc monumental i l’acústica perfecta per a gaudir d’aquesta experiència musical i poètica única que es promou des de Balaguer per les terres de la Noguera.

El cicle començarà el dissabte 27 de juny al convent de Sant Domènec de Balaguer. Enguany l’espectacle inaugural anirà a càrrec de la Coral Cantiga i el poeta Enric Casasses, que presenten el concert-recital L’amor de la natura i la natura de l’amor. Trobadors, poetes i filòsofs han cantat des de gairebé el principi dels temps sobre els misteris de la natura i de l’amor en totes les seves formes. En aquest concert-espectacle, el poeta i rapsode Enric Casasses acompanya als membres del Cor Cantiga i a la jove soprano Marta García Cadena en un recorregut per tots aquests cants. Del Llibre d’Amic e Amat de Ramon Llull (de qui el proper any es commemoren 700 anys de la seva mort) als madrigals de Claudio Monteverdi o Luca Marenzio, passant per la poesia d’Ausiàs March o les expressives cançons amoroses de Thomas Tomkins, Juan Vásquez i Joan Brudieu.

Casasses recitarà versos dels poetes provençals, alguns en versió original occitana, d’altres en la traducció catalana que ha fet ell mateix. Josep Prats, director de Cantiga, repeteix així l’experiència de fa tres anys, quan va convidar Casasses a fer una cantata conjunta, La tonalitat de l’infinit, que va publicar Núvol en format e-single.

 

El poeta Josep Gomà

El poeta Josep Gomà

Trio Lycopersicón i Enric Arquimbau recuperen la poesia de Josep Gomà

El segon concert del cicle ja se celebrarà a la segona seu del festival, l’incomparable monestir cistercenc de Santa Maria de les Franqueses, dissabte 4 de juliol a les 21h. El Trio Lycopersicón i el rapsode Enric Arquimbau presentaran un recital basat en els versos del poeta lleidatà Josep Gomà, que Viena edicions va recuperar l’any passat amb l’edició de ‘Cançons de Lleida i altres poemes’, la seva poesia completa. El volum aplega nou poemaris, que s’han publicat pòstumament perquè Gomà només feia públic un poema cada any, la nadala que enviava puntualment als seus amics, sempre sorprenent perquè, de manera invariable, no tractava del Nadal.

Com notava Carles Torner en un article publicat a Núvol, “el ventall de recursos que Gomà desplega al llarg dels nou llibres és ampli, des de la reescriptura irònica de faules i contes de fades, amb una alegre intenció subversiva, fins als sonets i el llibre de tankes. Tankes molt remarcables, petits quadres íntims a la manera d’una quadre dels mestres antics holandesos amb un fons de música de Mompou”.

Advocat de professió, Josep Gomà, va viure a Lleida fins als catorze anys, i els poemes retornen sovint al país lleidatà de la infantesa, amb ressons de Màrius Torres i Jaume Agelet. Després de la guerra es va traslladar amb la seva família a Barcelona. Advocat d’empreses com l’editorial Seix&Barral i assessor jurídic de Transports Metropolitans de Barcelona, Gomà va ser un dels membres fundadors de la revista El Ciervo, va participar activament en els debats intel·lectuals del cristianisme compromès en la resistència al franquisme.

Mercè Sampietro diu Ovidi

El diumenge 19 de juliol a les 20h es presenta, al Monestir de les Franqueses, el concert recital El poeta Ovidi, un homenatge al cantant d’Alcoi, mort ara fa vint anys. Es tracta d’un espectacle fresc i àgil, que combina la veu de Llúcia Vives i el recitat de Mercè Sampietro mentre Eduard Iniesta toca a la guitarra cançons que ell mateix ha musicat a partir dels versos inèdits de Montllor. Els fans d’Ovidi no hi trobaran els temes clàssics del poeta, sinó tot un repertori inèdit, poc o gens conegut fins ara. “Rescatem l’Ovidi poeta i la relació que tenia amb altres poetes, sobretot Vicent Andrés Estellés”, ens diu Jana Montllor, filla d’Ovidi, i coautora de l’espectacle amb Eduard Iniesta. Tots dos han fet una feina d’investigació prèvia, que els ha permès rescatar poesies inèdites, la gran novetat d’aquest espectacle.

Ovidi Montllor, en un retrat de 1981 / Pilar Aymerich

Ovidi Montllor, en un retrat de 1981 / Pilar Aymerich

Jana Montllor ha col·laborat en la selecció de poemes, amb Jordi Tormo. “Hi ha una part de poesia inèdita, però no només”, deia Jana Montllor en una entrevista recent a Vilaweb. (jana-montllor-soc-primera-admiradora-meu-pare.html) “Vaig descobrir que hi ha un llibre de l’Ovidi, ‘Dels quaranta estant’, del qual vam trobar un sol exemplar en una biblioteca de Madrid, i que és de micropoemes. Ha estat un redescobriment de coses molt boniques. M’ha agradat participar-hi perquè feia molt de temps que no mirava les poesies de l’Ovidi, i ha estat molt divertit trobar-me el meu pare dins aquestes poesies. Hi ha un micropoema que diu: ‘Apunt filosòfic. M’apunto.’ Ja ho sé, és una bestiesa, però a mi em fa molta gràcia, perquè ho llegia i el veia a ell”.

 

Més clar l’aigua

El cicle es tancarà el 25 de juliol a les 21h al mateix monestir. El grup lleidatà LleidArt Ensemble presenta l’espectacle Aqua, inspirat en la poesia del poeta lleidatà Josep M. Sala-Valldaura, amb la complicitat del rapsode Jaume Carbonell. La música aquí és una via per explorar la importància de l’aigua a llarg de la història. El repertori de la part musical va des del barroc italià de Vivaldi fins al noucentisme català de Toldrà.