Enric Casasses dibuixa

2.02.2013

Enric Casasses guixa, dibuixa, pinta. Els que només el coneixíeu pels seus versos, ara podeu veure també els seus dibuixos al Museu de Sant Pol de Mar.  L’exposició mostra encolatges, pintures i uns quants “objectes”, des dels anys 70 fins avui.

 

A Taula! d'Enric Casasses

També s’hi exhibeix algun poema visual. Amb motiu d’aquesta mostra s’ha editat un catàleg amb un facsímil de tota una sèrie de poesia visual que es titula “TAN NOI I CAMANDULEJANT AIXÍ”.

“L’exposició fa molt goig”, diu el pintor Perejaume, que és un els responsables de les exposicions que es programen al Museu de Sant Pol. “En Casasses, ja ho saps, és un poeta gros i compacte. Se’l pot llescar per on vulguis i sempre hi ha veritat i vida viva i vida vella i brot erudit i brot que no tant i… Al Museu de Sant Pol mostrem els aspectes menys verbals del seu treball, ja sigui perquè són esbossos camí de grafiar-se o imatges i objectes talismà o referències al món pictòric : al Quadrat Negre, als galls d’en Joan Ponç, als gargots dels gargotaires i jo què sé quantes coses més. Meravellós el manuscrit de “La cosa aquella “, l’edició d’un inèdit que fa de catàleg de la mostra, els originals en llibreta de l'”Uh”, del “Diari d’Escània”…”

Jordi Cornudella, editor del Grup 62, comenta que “per algú que conegui la poesia de Casasses és un privilegi impagable tenir oberta una porta d’entrada com aquesta al món del poeta més autènticament poeta i més gran poeta de qui ens ha estat donat de ser païsans i contemporanis. Ajuda a veure aspectes de la seva imaginació que la potència de la llengua i la força del ritme i les astúcies de la veu, o el volum de la música, de vegades poden arribar a dissimular. Diria que és molt recomanable anar-hi amb prou temps per llegir sencer, pàgina a pàgina, l’original de ‘La cosa aquella’, que ocupa tres parets”.

L’exposició d’Enric Casasses al museu de Sant Pol de Mar acompanya la publicació de dues obres seves; per una banda, TANNOIIC AMANDUL EJANTAIXÍ, en una edició limitada que es ven al museu mateix, i, l’últim llibre de Casasses, el Diari d’Escània i Univers endins. L’escriptor Toni Sala ha escrit a Núvol sobre aquesta obra: “és el dietari d’un amor a través del qual i només a través del qual es pot tornar al món de la naturalesa i la màgia, al país de la festa del sol més alt i la nit més breu, a un Sant Joan encara per embrutir. I l’amor és un amor a les paraules restituïdes. Aquest dietari et torna al món dels contes, que és el món de la literatura, l’única infantesa adulta, l’única maduresa no impostada”.

Més avall podeu veure un dibuix de l’any 1975. Segons explica en mateix Casasses, aquesta obra respon a un moment molt determinat, “quan es van anunciar les últimes condemnes a mort del Franquisme. És un dibuix que ajunta el porc de la dictadura amb el toro espanyol!  Quan el vaig fer, aquest dibuix, jo era exiliat a París. De fet, vaig ser l’última tongada de fugitius del Franquisme, vaig tocar el dos del 73 al 76.”

Un visat per l'infern, d'Enric Casasses

També s’hi exposen, en vitrines, llibretes i manuscrits de tots aquests anys. S’hi poden consultar tots els originals de La cosa aquella. I hi haurà un dia que el públic assistent podrà fullejar les llibretes. Serà el 17 de març, el dia de llibretes obertes, que comptarà amb la presència d’Enric Casasses i Jordi Cornudella.

El dissabte 23 de febrer s’oferirà un concert amb Enric Casasses i Feliu Gasull.

Etiquetes: