El nus la flor d’Enric Casasses

24.05.2018

La unió entre literatura ­­(poesia, sobretot) i música és antiquíssima. Són dues arts que es retroalimenten permanentment. Ho sap bé Enric Casasses que ha engreixat aquest lligam a través de diverses col·laboracions. Amb el músic francès Pascal Comelade, per exemple, va publicar un disc virtuós (La manera més salvatge). Ara el poeta torna a cosir les seves composicions a la música a l’espectacle El nus la flor (així, sense coma o conjunció). Si et subscrius a Núvol per un any, et regalem el llibre+cd d’El nus la flor. Reserva el teu exemplar a subscriptors@nuvol.com

Daniel Ariño, Enric Casasses i Maria Mauri. |

El nus la flor neix el 2015, quan Mauri posa en contacte Casasses i Ariño. Aquest últim tenia ganes de fer un cicle de cançons i Mauri va proposar-li que fos l’autor de La bragueta encallada qui aportés les lletres, els poemes. El cicle va estrenar-se el 2016 a Pianos Puig. Des d’aleshores el trio ha actuat a Barcelona Poesia, el festival Poesia i + o la Sala Tarafa de Granollers. L’actuació de dissabte a Móra d’Ebre serà el debut de Casasses al Litterarum.

El nus la flor és una creació desdoblada. Per un costat, dóna títol al cicle poètic-musical que ens ocupa; per l’altre, també resultarà en un llibre. Tot està estretament vinculat. El poemari el publicarà Edicions Poncianes aquest 2018 en un llibre-CD. Seran un total de dos-cents poemes inèdits de Casasses. “Són poemes que van lligats a un moment de l’aventura vital. A una visió de la relació amorosa. A mirar la vida des de la contemplació, del vespre a la nit”, explica Casasses a Núvol.

Dels dos-cents poemes, el poeta en va fer una primera tria per al cicle. En van quedar vuitanta, que entre Casasses i Ariño van reduir a una quarantena. 43 poemes que resulten en les 43 peces musicals que conformen l’espectacle. Ariño, però, musica els poemes de dues maneres diferents: 21 són dits per una veu cantada sobre piano (el cant de Mauri) i 22 són en veu parlada també acompanyada de piano (el recitar de Casasses).

Casasses resumeix l’espectacle com “una suite amb veu i piano sobre poesies meves”. “La Maria canta i va jugant amb els estils. Hi ha músiques més lleugeres, més de cabaret, més flamenques. Sempre dins d’una línia coherent”, afegeix. I sobre Ariño: “És un compositor de primera. Un músic amb sensibilitat literària. Amb judici i idees. S’ho ha mirat tot molt bé. Quina música casa amb cada poema… De fet, ell ha decidit l’ordre del cicle”. El títol, explica finalment, fa referència a “l’òrgan sexual de les plantes, a la igualtat, no hi ha coma que separi”. És una proposta de luxe que podreu gaudir aquest dissabte a Móra d’Ebre.

Podeu col·laborar a la campanya de micromecenatge d’El nus la flor a Verkami.