Enric Casasses: “Ausiàs March és un cervell medieval en un crani prehistòric”

20.11.2013

Aquesta tarda Enric Casasses serà al Born CC per participar en el cicle “Els llibres que han fet Catalunya”, coordinat pel crític Jordi Galves. El cicle es va iniciar amb una conferència del medievalista Stefano Cingolani sobre les ‘Quatre Cròniques’ i avui es reprèn amb una xerrada del poeta Enric Casasses sobre Ausiàs March.

 

Enric Casasses a la Plaça Raspall | Foto de Pep Herrero

 

Casasses avança al digital de cultura que no parlarà d’història de la literatura, sinó de poesia. “És a dir, no parlaré dels trobadors ni dels antecedents, sinó del que diu Ausiàs March, que és un cervell medieval en un crani prehistòric lluitant una angoixa (o una felicitat) moderna”.

Casasses té la intenció de llegir alguns poemes, parlar amb ell i aveure què diu. El tema de la xerrada serà inevitablement l’amor, físic o no.

Per bé que Casasses no abordarà temes d’història literària, no s’està de dir que “Ausiàs March és el poeta medieval que més influència ha tingut en la poesia moderna a Europa. Té més presència en els poetes del segle XIX i XX que el mateix Dante”.

El cicle “Els llibres que han fet Catalunya” té una idea clara: assenyalar el protagonisme dels llibres en el procés de construcció de la identitat catalana. “Assenyalar la importància de la Catalunya dels llibres i en els llibres, fins al punt que la nació ha estat, sobretot, una idea literària”, explica Jordi Galves. Qui en vulgui saber més, s’haurà de personar avui al Born Centre Cultura. (Sala Moragues, 19.30h).