Encraterar una pilota gegant

19.05.2014

L’artista Albert Gusi, que ja fa uns mesos ja ens va sorprendre amb una acció poètica al massís de Montserrat (vegeu aquest vídeo), ha intentat aquest cap de setmana de portar a terme una altra intervenció espectacular en el paisatge, consistent a encraterar una pilota gegant al volcà del Montsacopa, a Olot.

 

Albert Gusi van llançar una pilota des d'un globus per encraterar-la al Montsacopa

Com es pot apreciar en aquestes imatges, no era una empresa fàcil encistellar una pilota tan gran en una orografia tan complicada. “El repte era majúscul”, ens diu Albert Gusi. Dissabte al matí es va enlairar amb un globus per transportar la pilota, subjecta a la cistella de l’aerostàtic, que havien de deixar anar com a llast just en el moment de sobrevolar el Montsacopa.

“El vent va dificultar l’acció i malauradament no vam poder encraterar la pilota, que va anar fora de ben poc”, diu Gusi. “En un principi semblava que passaríem de totes totes per damunt del cràter, però un cop vam agafar més alçada els vents ens portaren en direcció contrària. Només la perícia del pilot del globus va fer que bo i guanyant alçada, tornéssim a apropar-nos per l’altra banda al cràter. Ja al límit de les nostres possibilitats (aguantant la pilota) i veient que els vents ens allunyaven del Montsacopa, vam llançar la pilota… el vent però la va desviar i per pocs metres, va anar fora”.

Gusi, que no és un home avesat als fracassos, no en fa una valoració negativa: “Fer l’acció ja era un repte en si mateix, encraterar o no ja és una altra cosa, les opcions eren d’1 a 10. Nosaltres estem molt i molt contents, perquè dissabte a les 8 del matí ja teníem més de 100 persones esperant al cràter. Hem rebut un munt de fotografies magnífiques via Twitter a través de l’etiqueta #pilotaalcrater A partir de la propera setmana començarem a produir les imatges de les diverses càmeres de vídeo”, anticipa Gusi.

L’acció s’ha enregistrat amb diferents equips de vídeo i fotografia ubicats a dalt el globus, al volcà i, fins i tot, amb drons càmera  i una GoPro incorporada a la matexia pilota. Per aquests treballs, s’ha comptat amb la col·laboració de l’empresa 3D tècnics.

Totes les persones que hi han assistit i que tenen imatges de foto i vídeo, les poden fer arribar a museu.garrotxa@olot.cat i seran incoporades a l’exposició “Prohibit jugar a pilota al parc”, del mateix Gusi, en relació a la qual s’ha fet aquesta acció.

La valoració de l’Institut de Cultura d’Olot també ha estat positiva. “Albert Gusi no ha pogut encraterar la pilota al volcà Montsacopa però l’acció realitzada aquest matí  ha complert el seu propòsit de fons: reinvindicar el paisatge des d’una complicitat basada en el joc i posar de manifest el compromís de l’art contemporani amb el respecte i la preservació de l’entorn natural”, han deixat dit al seu web.

 

 

Work in Procés

El dia 29 de maig Albert Gusi inaugura a la Galeria Balaguer de Barcelona un treball nou, titulat Work in Procés, acomodat a la galeria i que té una clara al·lusió al procés que estem vivint al país. Es tracta d’una exposició formada per quatre peces, totes lligades al territori.

El títol és una clara al·lusió a la locució utilitzada sovint en el món de l’art per explicar una obra en procés. Aquí però, apareix disfressada i buscant la complicitat del lector amb la situació que viu el país davant de la possibilitat d’un canvi d’estat-Estat, allò que anomenem el Procés.

Work in Procés és, per tant, una exposició que escenifica, des de la mirada de l’autor, la dinàmica política que ha encetat el país. L’exposició és austera: a través de quatre peces acomodades a la galeria Balaguer, Albert Gusi interpreta quatre actors polítics d’aquests procés: el Parlament de Catalunya i els seus diputats, la Unió Europea mitjançant un testimoni arribat de Brussel·les, i Espanya i Catalunya mitjançant sengles elements territorials vinguts de dues administracions locals ben diferenciades.

Quina és la situació del Parlament de Catalunya? Quina és l’actitud dels diputats catalans? Quina és la posició de Brussel·les? Quin és el joc de forces entre Catalunya i Espanya? Tot està en obres, en procés…

A banda d’aquesta exposició a la Galeria Balaguer, Gusi exposarà peces inèdites al Círculo de Bellas Artes de Madrid, en el marc de PhotoEspaña, un projecte comissariat pel Joan Fontcuberta en el qual participen 20 autors.