Encontro teatral

23.05.2014

Aquest diumenge 25 de maig a les 20h, el Born CC acull l’última funció dels Encontros imaginaris, aquesta vegada amb un canvi de dramaturg, perquè la peça no la signarà el portuguès Hélder Costa, sinó Josep M. Benet i Jornet. L’autor de Desig farà conversar a la Sala Moragues el gran Àngel Guimerà amb Frederic Soler (Pitarra) i Margarida Xirgu.

© Josep M. Muñoz / L'Avenç

Mercè Arànega farà de Guimerà, Oriol Genís de Serafí Pitarra i Xavier Albertí encarnarà la figura de la Margarida Xirgú. L’última vegada que vam veure el director del TNC al jaciment, va ser fent de caganer al pessebre vivent que Carme Fenoll va muntar al Born CC. Aquesta vegada Albertí ho té molt clar: “Jo només accepto papers de gran dama”.

Per la seva banda, Benet i Jornet ens explica que s’ha aventurat a participar en aquest curiós experiment perquè “havia vist encontros i m’havien agradat. Em van proposar que n’escrivís un i vaig dubtar només un moment. El problema era quins tres personatges reals em podia fer gràcia reunir. Normalment Hélder Costa tria tres persones que no tenen res a veure les unes amb les altres. Amb certa timidesa dissimulada vaig preguntar si podia transgredir una mica aquesta “llei” i posar tres personatges catalans i relacionats entre ells d’una manera o altra. És clar, m’agradava agafar personatges… del món del teatre. Els amables (potser massa?) creadors del encontros, molt pacients, em van dir que sí. Vaig triar Frederic Soler / Pitarra, Àngel Guimerà i Margarida Xirgu. I au. He procurat estimar-los als tres, de fet perquè fa molts anys que els estimo, i entre altres coses vaig procurar crear una cadena de transmissió que va de Pitarrra a Guimerà i de Guimerà a la Xirgu. També he procurat ser fidel a la història dels tres, encara que, per descansar, he procurat posar gotes d’humor en les seves intervencions” diu Benet.

Pel que fa a la relació entre els tres personatges, Benet i Jornet diu amb la seva modèstia habitual que no està segur d’haver-se’n sortit del tot. “Comptem amb tres actors que són un autèntic luxe, uns actors molt grans, que semblaven impossibles de reunir. Em demano com és que han dit que sí. En això, el dimoni m’empari, no m’hi vaig ficar. I ara hi haurà un assaig i a esperar l’arribada de diumenge i que Déu (no sé quin) ens ajudi. Sílvia, el quart personatge, l´únic sempre present als encontros, segur que si és necessari ho salvarà tot.

 

Final de cicle

El cicle Encontros Imaginaris, coordinat per Joaquim Armengol des de la Revista El procés, es tanca aquest diumenge al BornCC. A Encontros Imaginaris, diversos personatges històrics universals conversen en format de tertúlia, despertant somriures i complicitats a partir d’uns textos plens d’intel·ligència i d’humor. S’hi hauran celebrat un total de set lectures dramatitzades a partir dels textos de l’Hélder Costa, el dramaturg i director portuguès, -excepte aquest que anirà a càrrec de Benet i Jornet-, amb una senzilla i cuidada posada en escena que ha comptat amb la participació de 21 intèrprets de l’escena teatral catalana.