Encomanar la passió lectora amb un programa de televisió ‘online’

1.11.2015

La Irene Rodrigo és una apassionada de la literatura. Des de petita, la perseguia una preocupació: aconseguir encomanar la seva inquietud lectora a aquelles persones que l’envolten. Amb l’era virtual en el seu apogeu, ara Rodrigo ha posat en marxa el primer programa de televisió online dedicat a la divulgació literària, un projecte que s’anomena Léeme i que neix amb el repte de transmetre ganes de llegir als espectadors.

Irene Rodrigo

Irene Rodrigo

La llavor de Léeme es va gestar durant les classes de periodisme en què va assistir Rodrigo. Més concretament, la idea d’impulsar aquest projecte se li va acudir després de cursar l’assignatura de divulgació científica. “Si es pot apropar la ciència a través del periodisme, per què no es pot fer el mateix amb la literatura?”, explica la creadora de Léeme. A partir d’aquí, va començar a treballar en un projecte en un format audiovisual que més endavant es traduiria en un programa de televisió literari. “Actualment, la gent mira vídeos més que llegeix, així que no em servia escriure un blog sobre literatura. Jo buscava una eina que m’ajudés a transmetre la inquietud per la lectura”, assenyala Rodrigo.

El programa de La 2 This is opera, que presenta Ramon Gener, li ha servit de referent per bastir les bases de Léeme. “Gener utilitza un format dinàmic amb diversos escenaris i entrevistes. Crec que és un molt bon format per apropar l’àmbit cultural a les persones”, apunta la periodista, que és conscient que “a internet el format de tertúlia literària amb persones assegudes parlant no funciona”. Rodrigo també ha volgut allunyar-se dels booktubers o videoblogs literaris. “Em dirigeixo, en part, a persones que no llegeixen gaire, a aquells lectors que els falta una empenta per endinsar-se en un llibre concret”, diu. Per això, ella ha procurat donar protagonisme al llibre i que la seva figura sigui la d’una simple transmissora d’informació i no la d’una crítica literària.

El primer programa de Léeme, que va aparèixer fa uns dies, posa el focus en Cien años de soledad de Gabriel García Márquez. “És un dels meus llibres preferits i crec que és prou coneguda per fer el primer programa”, admet Rodrigo, que avança que “les properes entregues seran d’obres no tant conegudes”. Cada programa, de 30 minuts, explora els temes principals de la novel·la protagonista i vincula la vida de l’autor amb l’obra. “És difícil saber fins a quin punt pots donar informació però posar els límits per evitar spoilers“, afirma la periodista que, per evitar aixafar la guitarra dels lectors, ha optat per centrar-se en elements generals de cada llibre i vincular-los amb la vida real.

Léeme tindrà 12 programes, alguns dels quals giraran al voltant d’obres de José Saramago, Julio Cortázar i Carmen Martín Gaite, entre d’altres autors. En paral·lel, Rodrigo ha posat en marxa un diari de lectures de Léeme on publica mensualment vídeos de recomanacions literàries. Es tracta de vídeos més curts en què la periodista ofereix píndoles sobre aquells títols que l’han sorprès, encuriosit o interessat al llarg del mes.