Encetem l’any a Mallorca

3.01.2017

Encetem un nou any amb un dossier dedicat a Mallorca, compost per una entrevista a l’actual presidenta del govern de les Illes Balears, Francina Armengol, i dos articles sobre els darrers anys fins a l’actualitat de la política i l’ús de la llengua a les Balears. També, fem un repàs dels aniversaris i commemoracions més destacats per a aquest 2017, i Francesc Orella, Joaquim Carbó i Ricard Torrents són algunes de les personalitats que ocupen un lloc entre els articles del número de gener de «Serra d’Or».00

Francina Armengol, actual presidenta de les Illes Balears. (Foto: Jaume Muntaner-Arxiu «Serra d’Or»)

Carles Cabrera entrevista l’actual presidenta del govern de les Illes Balears, Francina Armengol. Entre alguns dels destacats, diu que «m’identific amb un socialisme nostrat i identitari de quatre illes que formen realitats diferents». Damià Pons fa cinc cèntims dels darrers anys i de la situació actual de la política insular. Jaume Corbera Pou parla de la Llei de normalització lingüística de les Illes Balears, ara que fa trenta anys de la seva promulgació. Reflexiona sobre si realment hi ha hagut algun avenç respecte a aquesta qüestió.

Com cada any, Joan Josep Isern repassa els aniversaris i les commemoracions d’aquest any 2017, com, per exemple, els cent cinquanta anys del naixement de l’arquitecte, historiador de l’art i polític Josep Puig i Cadafalch, i els cent anys de ser designat president de la Mancomunitat de Catalunya, arran de la mort d’Enric Prat de la Riba. També, els cinquanta anys de la creació de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.

Zeneida Sardà entrevista Ricard Torrents, una figura amb un bagatge cultural molt important: va estudiar filosofia, humanitats i magisteri al Seminari de Vic; a Roma, va cursar els estudis de teologia, la qual cosa ha fet que conegui llengües com l’hebreu, el siríac i el koiné, i a Alemanya, continuà estudiant filosofia i literatura, fins a llicenciar-se en Filologia catalana a Barcelona. A més, és autor d’obres de referència sobre Verdaguer, i ha estat rector i impulsor de la Universitat de Vic i fundador d’Eumo Editorial.

A la secció de televisió, Marga Carnicé transcriu la conversa amb un personatge «contundent, singular, persuasiu, emotiu i impecable»: Francesc Orella. Dóna a conèixer la seva trajectòria professional com a actor i les diferents experiències que ha tingut als escenaris: «Em vaig llançar en aquesta professió amb la secreta confiança que m’aniria bé, perquè era la meva passió. Vaig creure que jo servia per a això, i en comptes de vertigen, vaig sentir seguretat.»

Ara que fa cinquanta anys de la publicació de La casa sota la sorra, una novel·la de referència i la més llegida de Joaquim Carbó, Vanesa Amat posa en relleu la figura de Carbó a partir del seu compromís amb el país, la llengua, la literatura, els lectors, l’escola i l’ofici. Un autor d’una important constància en la seva tasca com a escriptor, malgrat que quan va començar «partíem de zero, tant pel que fa a autors d’aquí com a traduccions», afirma Carbó.

A art, Àngels Rius i Carme Rubio escriuen sobre la il·lustració de Fina Rifà. Aprofundeixen en el coneixement de la seva extensa producció, una de les més destacades del país. Ens descriuen l’estil d’aquesta il·lustradora i n’esmenten les diverses col·laboracions que ha fet amb alguns escriptors catalans, com ara Rosa Armengué o Miquel Desclot.

A la secció de teatre, Jordi Jané comenta l’espectacle muntat i protagonitzat per l’actor Òscar Intente, titulat La idea d’Europa, per mitjà del qual trasllada la reflexió del filòsof George Steiner al voltant d’Europa. La seva filosofia sobre aquesta qüestió ha estat extreta d’una conferència que el mateix Steiner va oferir l’any 2004: «Steiner dubta que, en aquestes condicions, Europa “serveixi per a fer vibrar l’ànima humana”.»

Tariq Porter, a cinema, fa un extracte del Festival de Sitges 2016, en el qual trobem les produccions catalanes presentades, set produccions seleccionades especialment per l’autor, i els guanyadors i alguns noms propis de l’edició.

A música, Xavier Chavarria ens parla del violinista, compositor, director i pedagog Rafael Ferrer i Fitó. Un repàs de la llarga trajectòria musical i les seves produccions més destacades. Miquel Pujadó, a més de la seva habitual Discografia catalana recent, ofereix un article sobre algunes versions instrumentals de cançons originalment amb lletra, com ara Paraules d’amor, de Joan Manuel Serrat.

Els nous columnistes per al 2017 de la revista «Serra d’Or»: Josep M. Cadena, Josep M. Panareda i Irene Rigau. (Foto: Arxiu «Serra d’Or»)

A més, en aquest número destaquem la incorporació de tres nous columnistes: Josep M. Cadena, periodista, crític d’art i especialista en el dibuix humorístic a Catalunya; Josep M. Panareda, geògraf i historiador, i Irene Rigau, psicòloga, mestra i política, exconsellera d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Per acabar, com és habitual, oferim ressenyes de les publicacions més recents i l’article d’opinió del periodista Francesc-Marc Álvaro. La darrera pàgina del número presenta els entreteniments: els mots encreuats de Màrius Serra i el Sidoku de David Puertas.