Walter Benjamin i la guerra civil

27.09.2016

En el marc del programa de commemoració del 80è aniversari de la Guerra Civil espanyola, la Universitat de Girona acull aquest divendres la inauguració del Col·loqui Internacional Walter Benjamin, que té com a eix temàtic els conflictes intraestatals contemporanis. També hi haurà un homenatge al cementiri de Portbou i una ruta a peu de Banyuls a Portbou per rememorar la figura del filòsof alemany i tots aquells que es van haver d’exiliar.

Walter Benjamin

Walter Benjamin

El col·loqui, que organitzen la Càtedra Walter Benjamin, Memòria i Exili de la Universitat de Girona (CWB) i el Museu Memorial de l’Exili (MUME), arrencarà divendres a les 9.30 h a la Facultat de Lletres de la UdG, amb la presència del conseller d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, Raül Romeva, que en farà la inauguració.

 

Les guerres civils

Des de 2009, el MUME ha participat en l’organització del col·loqui, i des del 2012 compta amb la col·laboració de la Càtedra Walter Benjamin, Memòria i Exili i la Universitat de Girona. El seu objectiu és visualitzar la presència del pensador berlinès al territori gironí, tant per aconseguir més projecció acadèmica cap a l’exterior com per fer una transferència meditada del coneixement de la seva obra en el conjunt de la societat de les comarques gironines i de Catalunya en general, perquè esdevingui una eina de reflexió, sobre el present, tenint en compte l’herència del passat.

Les guerres civils a l’època contemporània. 76 anys després de la seva mort a Portbou, Walter Benjamin continua sent un autor de primer ordre per repensar i aproximar-se a la xacra de les guerres civils, amb el rigor i el valor intel·lectual de les seves reflexions sobre la violència i les seves crítiques a qualsevol discurs enaltidor de l’experiència bèl·lica. Coincidint amb el 80è aniversari d’un conflicte que encara és tan present, el col·loqui planteja traslladar els seus reptes i les seves problemàtiques a l’actualitat, fent atenció a la violències de masses, als genocidis, exilis, deportacions i desplaçaments forçosos de població i a les crisis humanitàries de qualsevol índole.

Hi participaran, entre altres, el professor Robert Gerwarth, director del Centre d’Estudis de la Guerra de la University College de Dublin; Jordi Guixé, director de l’Observatori de les Memòries Europees; el periodista i director del Memorial Democràtic, Plàcid Garcia-Planas; Imma Merino (UdG); Nicolás Sánchez-Durà (UV); Xavier Antich (UdG) i Lluïsa Faxedas (UdG). També hi prendran part Rafael Grasa (UAB i expresident de l’ICIP); Blanca Garcés-Mascareñas (UPF i CIDOB); el fotoperiodista Ricard Garcia Vilanova; l’historiador Xosé Manoel Núñez Seixas (Lugwig Maximilians Universitat de Munich); Miquel Berga (UPF); Jordi Font (MUME); José Luis Martin Ramos (UAB); Sandra Souto (CSIC) i Javier Rodrigo (UAB), i es presentarà el llibre Walter Benjamin. Els limits de la democràcia, de Lluís Montull, en una conversa entre l’autor i Maximiliano Fuentes (CWB).

Les seus del col·loqui seran la Sala de Graus de la Facultat de Lletres de la UdG i el Centre Cívic Ca l’Herrero de Portbou. Els ponents s’expressaran en la seves llengües i hi haurà un servei de traducció simultània de l’anglès al català i del català i el castellà a l’anglès. Podeu accedir al programa complet en aquest enllaç.

Homenatge a Walter Benjamin al cementiri de Portbou. L’acte tindrà lloc l’1 d’octubre a les 13.30 h i es farà una ofrena floral amb els corresponents parlaments institucionals. Després, hi haurà una lectura de poemes seleccionats per la portbouenca  Caridad Oriol.

Ruta a peu de Banyuls a Portbou. Com a cloenda del simposi internacional, el 2 d’octubre, a partir de les 8 h, es farà la ja tradicional ruta a peu de Banyuls a Portbou en homenatge a les persones que fugien del nazisme durant la Segona Guerra Mundial, amb la col·laboració del Centre de Creació Contemporània Nau Côclea.

L'artista afganesa Kubra Khademi durant la ruta de l'any passat | Nau Côclea

L’artista afganesa Kubra Khademi durant la ruta de l’any passat | Nau Côclea

Enguany, l’artista Anna Dot ha estat convidada per la Nau Côclea a realitzar una residència i preparar la Ruta Walter Benjamin. S’amagaven darrere els arbres és el nom que rep l’acció que desenvoluparà durant la ruta, i fa referència a la novel·la homònima de Ray Bradbury (1953) i a la pel·lícula Fahrenheit 451 (1966), en les quals homes i dones havien esdevingut bookpeople, persones-llibre, i havien après de memòria alguns llibres per evitar que es perdessin per sempre, cremats pel furor de la guerra. Anna Dot presentarà aquest treball conjuntament amb algunes persones-lectores que provenen de Portbou i d’altres indrets de Catalunya.

El recorregut serà acompanyat i guiat per Clara Garí que ha treballat amb l’artista com a responsable curatorial del programa El Viatge de les Arts i del projecte d’aquest any. El camí que es proposa posa l’accent sobre els terribles fets d’aquells darrers dies del setembre de 1940, però també vol anar més enllà dels esdeveniments històrics i donar a conèixer el pensador, el creador, l’escriptor i el gran intuïtiu que va ser Walter Benjamin.