En record de Rosa Colomer (1966-2013)

Els companys del TERMCAT acomiaden avui Rosa Colomer i Artigas (Barcelona, 1966-2013), llicenciada en Filologia Catalana i màster en Lingüística Aplicada per la Universitat de Barcelona, que havia ocupat la direcció del Termcat des del setembre de 2002 fins al desembre de 2012.

Rosa Colomer i Artigas (Barcelona, 1966-2013), llicenciada en Filologia Catalana i màster en Lingüística Aplicada per la Universitat de Barcelona, ha ocupat la direcció del Termcat des del setembre de 2002 fins al desembre de 2012. Sota la seva direcció, en el Centre de Terminologia Termcat s’ha promogut el treball proactiu i col·laboratiu per atendre les necessitats terminològiques d’una societat dinàmica i canviant i les demandes específiques de col·lectius professionals, i s’ha fomentat el diàleg potenciant l’ús de les xarxes socials com a vehicle de difusió i comunicació.

Rosa Colomer era plenament conscient que el Termcat, com a institució pública que presta serveis a la societat, té una responsabilitat que el compromet a treballar amb la màxima eficiència i a fer transparents els seus procediments, tant de gestió administrativa com d’execució del seu treball tècnic. És per això que des de l’any 2003 va adoptar la planificació estratègica com a instrument de direcció per assegurar que l’organització estava permanentment preparada per al futur, per a assumir amb l’antelació necessària els canvis imposats pel context i per a actualitzar contínuament les estratègies utilitzades; i des de l’any 2009 va integrar la gestió de la qualitat en els processos clau de l’organització d’acord amb la norma ISO 9001:2008, per vetllar per les necessitats dels usuaris del Termcat i potenciar l’avaluació i la millora contínua del Centre.

Rosa Colomer coneixia prou bé tots els terrenys que dirigia. A l’inici va treballar al Servei de Consultes, resolent els dubtes terminològics que els professionals lingüístics i d’altres àmbits d’especialitat adreçaven al Termcat. També va exercir com a assessora lingüística en diversos projectes singulars, com ara l’elaboració dels llibres d’estil de la Caixa i de l’Ajuntament de Barcelona, tots dos dirigits per l’eminent filòleg Joan Solà. Més tard, des de l’Àrea de Normalització, es va incorporar com a representant del Centre en el Consell Supervisor del Termcat. Des d’aquesta responsabilitat va participar activament en la normalització de neologismes i, entre altres projectes, es va fer càrrec de la revisió d’una part del lèxic especialitzat de la segona edició del Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans. En tota aquesta trajectòria es va fer palesa la seva intuïció lingüística excepcional.

La seva voluntat de compartir coneixement la va dur, també, a promoure la posada en marxa, l’any 2005, de la col·lecció En Primer Terme, dedicada a la difusió de criteris i estudis a l’entorn de la terminologia. Des del tractament dels manlleus fins a la metodologia de la definició, des de l’ordenació de termes fins als estudis d’implantació terminològica, la col·lecció ha permès vehicular tot un conjunt de reflexions i criteris relacionats amb la pràctica terminològica, elaborats per tècnics del Centre o per estudiosos d’altres entitats. Amb aquest esperit, el mateix any també va gestar els Espais Terminològics: unes trobades de caràcter biennal per a debatre amb professionals de tot l’espectre lingüístic diversos temes metodològics, com ara la relació entre terminologia i geolingüística, el tractament dels manlleus o la difusió de la terminologia. I, des del 2011, el Fem Xarxa-Esmorzar del Termcat, un punt de trobada per al diàleg i per agrair la col·laboració a totes les persones que al llarg de l’any formen part dels diferents projectes  en què participa el Termcat. Precisament el Fem Xarxa de 2012 va ser el seu darrer acte públic.

En l’àmbit internacional, Rosa Colomer va impulsar la participació del Termcat en les xarxes i en els projectes terminològics més rellevants. Destaca especialment el seu paper com a presidenta i posteriorment secretària de l’Associació Europea de Terminologia. En l’àmbit català, durant la seva direcció el Termcat va mantenir i va establir noves relacions amb universitats, organitzacions, administracions públiques i altres organismes. També cal destacar l’acord amb l’Associació Espanyola de Normalització i Certificació, AENOR, que va permetre disposar per primer cop de la versió oficial catalana de normes UNE.

Rosa Colomer és la responsable de la consolidació del Termcat com un referent terminològic a escala nacional i internacional, però per a tots nosaltres, els seus companys de feina, els anys de direcció de Rosa Colomer han representat quelcom molt més important: una ocasió privilegiada per al creixement personal i professional, per a la implicació en el treball i el compromís amb la llengua del país que ella tant estimava, fent pinya, solidaris —la imatge dels castellers era una de les seves imatges preferides. Com a persones que treballem en l’àmbit de la llengua, sabem que les paraules només es doten plenament de significat quan s’empren en context. En el context de tots els anys que hem tingut la sort de compartir les nostres vides amb ella, per a nosaltres mots com entusiasme, rigor, lideratge, respecte i, molt especialment, generositat prenen un nou sentit.

En record i homenatge.

Personal del Centre de Terminologia Termcat
Barcelona, octubre de 2013

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació