En paraules de Gil de Biedma

9.09.2015

Del 9 de setembre al 25 d’octubre, el poeta Jaime Gil de Biedma ressuscitarà amb una mostra de la seva obra a l’Arts Santa Mònica, 25 anys després de la seva mort. L’exposició “En palabras de Jaime Gil de Biedma” està comissariada per la neboda del poeta, Inés García Albi.

Jaime Gil de Biedma

Jaime Gil de Biedma

Aquesta exposició pretén recuperar la grandesa de Biedma com a poeta i com a intel·lectual. El format és molt íntim i minimalista, es tracta d’un espai blanc, amb alguns punts il·luminats amb color vermell on l’espectador sent les paraules, els pensaments i la poesia de l’autor. Les veus guien el visitant a través de l’obra del poeta. “La mostra és una experiència individual, com quan es llegeix poesia. Es tracta d’un recorregut al voltant de tres àmbits: les influències, la música i els fets que van marcar la vida de Gil de Biedma”, diu la comissària García Albi.

A part de la instal·lació sonora, l’exposició compta amb una part audiovisual on es mostra un documental inèdit anomenat “Apuntes para una autobiografia”, amb direcció i guió de la mateix García Albi. És un recorregut per la vida, obra i pensament del poeta a través de les paraules i imatges de persones o espais que hagin tingut algun tipus de relació amb ell.

“L’exposició viatjarà a altres ciutats i tindrà vida més enllà” ha anunciat Jaume Reus, director de l’Arts Santa Mònica. A més, Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, ha presentat algunes de les activitats paral·leles que hi haurà lligades a l’exposició, entre les quals destaquen un cicle a la Filmoteca, un programa a TV3 i un simposi amb convidats com Pere Rovira, Francesc Parcerisas, Andreu Jaume o Felip Formosa, que recitana obres de Gil de Biedma.

L’editora de Penguin Random House, Sílvia Querini, ha anunciat que ha estat treballant amb Andreu Jaume perquè es publiquin els diaris del poema. “Tinc ganes de tornar al despatx perquè sobre l’escriptori tinc els diaris”, deia Querini. Es preveu que a principis de novembre ja puguin estar publicats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. Per completar el panorama intel.lectual del que Jaime Gil va ser –un home extraordinàriament lúcid– llegiu a l’hemeroteca de La Vanguardia el que va escriure –ell que no era gaire donat a utilitzar els espais públics– el 1981. És de profunda actualitat; brillant. I d’això fa més de 30 anys…
    27 de març de 1981 a la pàgina 6 de La Vanguardia
    J. GIL DE BIEDMA LVG1981 03 27-pag 006