Empar Moliner i el gust de la paraula

18.11.2018

El festival que marida gastronomia i literatura torna aquesta tardor a Caldes de Malavella. El cap de setmana del 23, 24 i 25 de novembre arrenca la 4a edició del festival El gust de la paraula amb una programació àmplia i diversa per a tots els públics. Aquest projecte turístic i cultural s’organitza des de la Biblioteca Ferrer i Guàrdia i l’oficina de Turisme del mateix municipi. A més, s’emmarca en la segona edició del Som Cultura, un festival d’experiències culturals de la Costa Brava i al Pirineu de Girona.

Empar Moliner – Foto: Arxiu

L’objectiu d’El gust de la paraula és enfortir la promoció dels restauradors i els productes de proximitat, així com incentivar la lectura entre els infants i els adults. Però, sobretot, implicar els comerços del poble. Per tant, durant tot el cap de setmana, es podrà gaudir dels diferents menús literaris que oferiran els restaurants, activitats encarades a infants, presentacions i signatures de llibres, concursos i concerts musicals. La 4a edició d’aquestes jornades gastronòmiques de tardor es torna a plantejar al mes de novembre, ja que en les dues primeres edicions es va organitzar a l’estiu.

D’altra banda, la proposta pretén potenciar el turisme d’aquesta vila termal i la cultura de les comarques de Girona i la Costa Brava, ja que la iniciativa forma part de la segona edició de Som Cultura: un festival en el que durant tot el mes de novembre s’ofereix una selecció d’activitats culturals amb l’objectiu de fer descobrir als participants l’àmplia oferta cultural, patrimonial i d’espectacles de les comarques gironines.

EL festival, que va guanyar l’any 2016 el IV Premi Teresa Rovira i Comas a la innovació a les biblioteques públiques catalanes, enguany presenta una programació amb tallers, clubs de lectura, showcooking, sessions de contes, concerts, teatre, degustacions, còctels, entre altres. A més, segons Mercè Barnadas, bibliotecària de la Ferrer i Guàrdia i organitzadora del festival, explica que “la novetat d’aquest any és que les activitats es duran a terme en diversos espais del poble. Els altres anys ho centràvem tot a la biblioteca. Enguany la gent que vingui a participar es trobarà els tallers enmig dels carrers”.

D’altra banda, l’activitat de renom del festival és la tertúlia – cafè amb gotes literàries, en la que es farà una presentació de llibres amb Empar Moliner i Jaume Fàbrega. Moliner parlarà de la importància del menjar i el beure en la seva obra i Fàbrega presentarà el llibre La cuina antiga: ibers, grecs i romans (2017). Pels més menuts, es proposen activitats com un taller de llaminadures saludables o una sessió del conte “L’ou de l’eriçó” i altres contes de castanyes a càrrec de David Planas. Pel públic juvenil, un taller de pasta de full i un vermut maridat amb una selecció de contes de Mercè Rodoreda. L’acte anomenat Amiga Mercè anirà a càrrec Teresa Puig. També s’ha reservat un espai per homenatjar Joan Brossa, ja que s’hi celebrarà un club de lectura dedicat al poeta a càrrec de Glòria Bordons, màxima especialista en l’obra de Brossa.

Finalment, en referència al futur del festival, Barnadas explica que “som un festival molt modest, però cada vegada tenim més èxit. Les activitats son de petit format, però molt diverses. De totes maneres, no ens plategem expandir el festival més enllà de Caldes.”

Podeu consultar la programació del festival El gust de la paraula

Podeu consultar el programa de Som Cultura aquí.