Emili Bayo guanya el VI Premi Crims de Tinta amb la novel·la ‘Puta pasta’.

30.01.2015

L’acte d’entrega del guardó dóna el tret de sortida al festival BCNegra 2015. Quaranta novel·les optaven al guardó. El jurat ha estat format per l’escriptor Carlos Zanón, el llibreter Paco Camarasa, la comissària dels Mossos d’Esquadra Cristina Manresa, el bibliotecari de La Bòbila Jordi Canal i l’editor de RBA La Magrana Jordi Rourera.

El president del Grup RBA, Ricardo Rodrigo; l'escriptor Emili Bayo i l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, en el lliurament del premi Crims de Tinta. /  Foto RBA

El president del Grup RBA, Ricardo Rodrigo; l’escriptor Emili Bayo i l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, en el lliurament del premi Crims de Tinta. / Foto RBA

El VI Premi Crims de Tinta ha estat concedit a Emili Bayo per la novel·la Puta pasta. Inserida de ple en el gènere negre, és la història de Marc Tramós, un negre literari en hores baixes que s’avé a participar en un robatori: Verònica, una amiga de la infància, convertida en secretària del diputat Àngel Bernal, el convenç d’entrar a casa del diputat i robar una bossa amb més de dotze milions d’euros. Serà fàcil, molt fàcil. Fins que tot es complicarà de sobte.

El jurat destaca l’audàcia i l’equilibri amb què s’estructura la novel·la, fraccionant l’acció amb tres punts de vista que donen una perspectiva diferent als fets. El de Marc Tramós, que alhora exerceix de narrador, amb una veu sarcàstica i de tornada de tot que ens transporta als clàssics del gènere, i dos més: el de l’inspector d’Hisenda Eudald Martí Cortina, que segueix l’origen dels diners del diputat, i el del sotsinspector Manuel Torredelplà, policia caigut en desgràcia que troba en el cas una possibilitat de redimir-se.

Emili Bayo fusiona amb originalitat i eficàcia els elements més reconeguts del gènere, personatges com ara la femme fatale, el protagonista inopinat i cínic, o el policia que malgrat la decadència personal no ha perdut l’instint; diàlegs espurnejants; girs inesperats en una trama que s’entortolliga cada cop més, i motius literaris com el del gran cop d’uns perdedors de tota la vida. I alhora dota la novel·la d’un punt d’humor i de farsa, pel reconeixement i l’ús juganer que fa d’aquests elements perfectament codificats, reforçat per les nombroses referències als clàssics literaris i cinematogràfics del gènere negre i policíac.

En darrer terme, Puta pasta, ambientada principalment a Barcelona (i en part a Lleida) l’any 2010, com tota bona novel·la negra, projecta el seu focus crític a la societat: un temps de crisi, de corrupció, d’impunitat i de personatges extraviats que no podran guanyar mai.

En edicions anteriors, el premi Crims de Tinta l’havien guanyat Marc Pastor (La mala dona), Carles Quílez (La solitud de Patrícia), Teresa Solana (Negres tempestes), Agustí Vehí (Quan la nit mata el dia) i Andreu Martín (Societat negra).