Em van mentir

30.06.2018

Després de gairebé 20 anys recuperem les rocambolesques aventures de la tribu Malaussène. Daniel Pennac, un dels novel·listes més estimats i llegits a França, ens presenta la seva nova novel·la El cas Malaussène. 1. Em van mentir (Empúries), la continuació de l’exitosa sèrie que començà als anys 80 i una divertida història coral on retrobem el cèlebre personatge Benjamin Malaussène .

Daniel Pennac | Foto de Hélie Gallimard

Pennac ens introdueix en un univers ple d’embolics inversemblants. Benjamin, que tot i haver envellit segueix igual d’eixerit i escèptic, és guarda de seguretat d’una editorial i està a càrrec de la protecció d’un escriptor, l’Alceste, amenaçat de mort per la seva pròpia família; Georges Lapietà, exministre i empresari de reputació dubtosa, ha estat segrestat després de despatxar vuit mil treballadors i embutxacar-se vint-i-dos milions vuit-cents set mil dos-cents quatre euros; la jutgessa Talvern, germana de Benjamin, és l’encarregada del cas Lapietà; els tres joves de la tribu Malaussène passen l’estiu ajudant diferents ONG. Però no tot és el que sembla i la trama s’anirà complicant a mesura que avança.

La novel·la consta d’un ampli ventall de personatges secundaris, tots excèntrics a la seva manera, que no fan sinó contribuir a la comicitat de l’obra. El lector pot consultar el repartiment de l’obra, 6 pàgines plenes de personatges i les seves històries, al final de la novel·la. Mitjançant un estil amè i amb un ritme narratiu viu i àgil, Pennac fa que un no pugui deixar de llegir (tot i que a vegades, consultar cada personatge al repartiment entorpeix la lectura, sobretot als lectors neòfits en l’univers Malaussène).

És important destacar que l’Alceste, a qui Benjamin protegeix de les amenaces de la seva família, és l’arquetip d’escriptor que es creu en possessió de la “veritat vertadera”. Com ha comentat en vàries entrevistes, Pennac ha utilitzat aquest personatge, anomenat Alceste en honor a Molière i la seva obra El misantrop, per mofar-se i satiritzar aquells que pensen que tot ho saben.

El cas Malaussène. 1. Em van mentir revela també una visió crítica de la societat contemporània, danyada moral i estructuralment i plena de delictes socials i polítics: corrupció, financers famolencs de poder i diner, pèrdua de tota humanitat en detriment de l’economia, la no-voluntat de reivindicar la identitat cultural d’Europa, etc.

En poques paraules, Pennac ens obsequia amb una lectura divertida i afilada que critica d’una manera irònica la nostra societat actual.