“Els visitants”, les escultures viatgeres

17.05.2012

Welcome, de Marta Claret

Han arribat “Els visitants” i el jardí de l’Escola de Música de Cambrils sembla un bosc encantat. Es tracta d’un grup d’escultures de petit format que han escapat dels seus tallers de creació des de diversos llocs del món per recórrer plegades els camins de l’art i exhibir-se a l’aire lliure. Són obres viatgeres. De fet, ja han passat per Londres i Portugal i avui desembarquen a Catalunya. Entre els seus creadors hi trobem cinc cambrilenques: Nuri Mariné, Bali Cejas, Elisa Rovira, Dolo Ruiz i Marta Claret. “És una col·lecció totalment diferent a les que heu vist fins ara”- explica una il·lusionada Nuri Mariné, que al 2011 va participar amb un quadre al Salon du Carousel du Louvre de París- “les peces que s’hi troben pateixen el pas del temps, van canviant i han de sobreviure. Algunes, fins i tot, són efímeres. En definitiva, els visitants tenen vida pròpia”-sentencia.

The Visitors” va ser concebuda com una exposició viatgera on hi concorren artistes de diferents països com ara Regne Unit, Portugal, Alemanya o els Estats Units. A més, la convocatòria està oberta de forma permanent perquè qualsevol altre autor que ho desitgi s’hi pugui incorporar en tot moment. L’única condició és realitzar una escultura de dimensions reduïdes que es pugui traslladar i que sigui resistent a les inclemències del temps ja que sempre s’exposa a l’exterior.

 

The Visitor | Nuri Mariné

 

Aquest projecte té el seu origen a Anglaterra, impulsat per l’artista i comissaria d’exposicions Katja Rosenberg. Les escultores cambrilenques s’hi van engrescar des del principi i ha estat gràcies a la seva implicació i al seu esforç personal que “Els visitants” han aterrat a Catalunya. “No hem rebut cap ajut econòmic per part d’institucions ni de l’administració pública, només ens han cedit l’espai”- comenta Nuri Mariné- “amb la crisi es prioritzen altres àmbits. Però sense cultura, què ens queda?”

La primera exposició va ser a Londres el setembre de 2010 als jardins del Vestry House Museum. En aquella ocasió, les creadores catalanes van aconseguir portar Cambrils a la capital anglesa a través d’una peça col·lectiva formada per material reciclat com ara branques, petxines, i trossos de fusta que van trobar a la vora del mar. El resultat va ser un mòbil amb “cinc mini-jos”. A banda, també hi van enviar treballs individuals. Després, l’octubre de 2011, la mostra va viatjar a Portugal (Os Visitantes), en concret, als Jardins de la Biblioteca Álvaro de Campos de Tavira.

 

 

Els alumnes de l’Escola de Música de Cambrils afegiran un toc més de fantasia a la inauguració d’aquest vespre amb la seva interpretació. A més, durant el cap de setmana de la Fira Multisectorial del municipi (2 i 3 de juny) s’obriran les portes de 12h a 14h i de 18h a 21h per aprofitar l’afluència de gent i el 19 de juny a la nit hi haurà un concert a càrrec de Bali Cejas per complementar un projecte amb vocació interdisciplinar.

A Cambrils, es podrà gaudir d’aquestes escultures i poemes visuals fins al proper 15 de juny. Tot seguit, “Els visitants” faran les maletes i marxaran cap a Alemanya.

Twitter: @maria_hornos

 

Flight, de Nuri Mariné

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. CAmbrils Es.Cultura!!!

    Per fí THE VISITORS es aquí.

    Recordo quant la Nuri entussiasmada em va explicar la seva experiéncia “Londinenque”, ara tindré l,oportunitat de sentir.ne un xic.