Els vicis d’ahir són els costums de demà

22.05.2017

Vivim en un món que fomenta l’exhibicionisme. Les xarxes socials s’han convertit en un aparador des del qual expliquem o fins i tot retransmetem en directe la nostra vida. En aquesta societat tan transparent, però, hi ha encara mecanismes de control que tenallen la llibertat d’expressió, tabús que condicionen la nostra relació amb el propi cos, conductes que són estigmatitzades, mal vistes o directament prohibides. La impudícia regnant ens ha portat a creure que no ja no hi ha censura. Vet aquí el miratge.

Mafalda | © Quino

Per abordar totes aquestes qüestions, el Born Centre de Cultura i Memòria ha programat el cicle Mordasses, entre el 25 i el 28 de maig, que constarà de diàlegs, tallers, activitats, conta-contes i espectacles musicals i teatrals.

Lluís Agustí, comissari del cicle, recorda que l’OMS va descatalogar l’homosexualitat com una malaltia fa poc més de vint-i-cinc anys, el 1990. Qüestions que avui són àmpliament acceptades, no ho eren gaire fa pocs anys. “Els vicis d’ahir són els costums d’avui. Podríem pensar que som al final de la història i mirar-nos les coses amb humor, però no passa setmana que no assistim a la persecució judicial d’accions que considerem actes de llibertat”, diu Agustí.

Mordasses és una reformulació de la Setmana de la Cultura Prohibida, celebrada al mateix Born CCM els darrers anys. “Desplaçar la mirada del producte censurat al productor inadequat ens obre un món extraordinari, amb moltes possibilitats d’estimular el pensament”, diu Ricard Vinyes, comissionat de memòria històrica de l’Ajuntament de Barcelona. “En els problemes complexos no s’hi poden donar respostes binàries, de bons i dolents”. Mordasses neix amb la voluntat de revisar conductes passades i mostrar com allò que era considerat com a assimilat o correcte, no ho és tant si ho observem des d’una altra perspectiva.

Mordasses arrencarà dijous 25 de maig a les 19h amb un diàleg entre Josep Ramoneda i l’escriptor gallec Manuel Rivas, que girarà al voltant del poder i la construcció de polítiques i mecanismes de control que s’exerceixen des d’altes instàncies. Rivas tancarà aquesta primera nit amb l’espectacle Poética emigrante, en què denuncia les mordasses que tenallen la llibertat.

Divendres 26 de maig a les 19h Bel Olid moderarà un debat al voltant dels estereotips i estigmes que tenallen els nostres cossos, com ara la transfòbia, el racisme o la grassofòbia: “Aquesta societat ens inunda amb el missatge que les dones només som a l’esfera pública per la nostra aparença. Mentre siguem joves i mones, cap problema. I si no som joves i mones, tranquil·les: ens venen dietes màgiques, gimnasos xiripitiflàutics, cremetes futuristes. Amb una mica d’esforç i molts diners podem arribar a semblar joves i mones. I si les cremetes i les dietes no funcionen, els nostres amics el cirurgians ens arreglaran“, va escriure a Núvol Bel Olid, que moderarà una conversa amb l’exmodel Patrícia Soley-Bertran, el psiquiatre Adolf Tobeña, l’artista contracultural Nazario i la periodista Natza Farré, autora de Curs de feminisme per microones (Ara Llibres).

En aquesta mateixa línia, dissabte s’explorarà la culpabilitat associada al plaer corporal que encara constreny la vivència de la sexualitat, especialment la femenina. En un món en què les formes del desig evidencien la construcció del plaer de l’home i per a l’home, Erika Lust, directora de cinema eròtic i l’actriu i escriptora Àngels Bassas ens explicaran com ens podem deslliurar de les cotilles que tenallen la vida sexual.

Àngels Bassas Fotografia de Marc Lisbona

Els estigmes corporals centraran també l’activitat de dissabte i diumenge, amb tallers que s’aniran repetint al llarg del dia. Laura Sangrà, periodista i experta en moda, impartirà un taller dedicat a les indumentàries controvertides, com ara el tanga masculí o el burquini, i la tatuadora Joana Cabot farà un taller sobre el tatuatge i les seves implicacions socials. En aquest taller es convidarà els assistents a fer-se un tatuatge amb calca, perquè puguin fer l’experiència de tatuar-se de manera provisonal.

Diumenge els diàlegs se centraran en explorar com la multiculturalitat, la virtualitat del món digital o la correcció política als mitjans ha fet aflorar conflictes o patologies inèdits fins ara. Manuel Delgado i Najat El Hachmi parlaran de tradicions que entren en col·lisió arran del xoc intercutural. Enric Puig Punyet i Dolors Reig parlaran de les noves coaccions i alienacions que ens ha portat Internet. I David Fernàndez i Fàtima Llambrich parlaran dels limitacions que hem patit en la llibertat d’expressió als mitjans arran de la Llei mordassa.

 

Llibreters i il·lustradors a l’Speak Corner

Mordasses dóna veu a llibreters i il·lustradors, que tindran una tribuna o speak corner des del qual recomanaran llibres o dibuixaran en directe a la Plaça Comercial, al davant del Born CCM. Entre els il·lustradors convidats hi ha Tàssies, Ignasi Blanch, Joma i Carme Solé Vendrell. També us recomanem la presentació del llibre La Criolla (Comanegra), de Paco Villar, que ha estudiat el barri xino més transgressor i avantguardista.