Els tresors documentals de Cervera

16.02.2019

L’Arxiu Comarcal de la Segarra mostra la seva riquesa documental en el marc de Cervera Capital de la Cultura Catalana 2019. “Petits grans tresors de l’Arxiu” és la primera de les quatre exposicions que s’oferiran trimestralment al llarg d’aquest any.

Mostra de l’Arxiu Documental de La Segarra

A través del projecte “Apropa’t a l’Arxiu! La història al teu abast”, l’Arxiu Comarcal de la Segarra pretén donar a conèixer les seves joies arxivístiques. La mostra actual presenta diversos documents medievals del fons de l’Ajuntament de Cervera, com el primer Llibre de Consells del 1332-1333, el Llibre de Clavaria del 1337 o el Llibre de l’obra dels murs del 1374, amb il·lustracions de la construcció de la muralla. “Petits grans tresors de l’Arxiu” també exposa els manuscrits de la Passió de Cervera (1534) de Pere Ponç i Baltasar Sança, el Privilegi de concessió del títol de ciutat a la capital de la Segarra (1702) i el registre de les sortides del Camp de Presoners i el Batalló de Treballadors 134 (1939).

L’Arxiu Comarcal de la Segarra és considerat un dels centres documentals més importants de Catalunya. A principis del segle xx, l’historiador i arxiver Agustí Duran i Sanpere, fill predilecte de Cervera, va ser qui va posar els primers fonaments de l’arxiu, que l’any 1982 va entrar a formar part de la Xarxa d’Arxius Històrics de Catalunya.

L’exposició “Petits grans tresors de l’Arxiu” es podrà veure fins al 18 d’abril. Les següents mostres seran “Les entitats a l’Arxiu” (del 25 d’abril al 28 de juny), “Les col·leccions de l’Arxiu” (del 4 de juliol al 30 de setembre) i “La Segarra” (del 3 d’octubre al 30 de desembre).