Els treballadors dels museus diuen prou

16.06.2016

Aquest dijous diversos museus de Barcelona han tancat les seves portes degut a la primera jornada de vaga dels treballadors de Serveis Educatius Ciut’art. Els protestants han dut a terme una manifestació itinerant que ha acabat a les portes del MACBA.

Manifestants del SUT davant del MACBA | Foto: Clàudia Rius

Manifestants del SUT davant del MACBA | Foto: Clàudia Rius

“Amb motiu de la vaga dels treballadors de Serveis Educatius Ciut’art, empresa encarregada dels serveis d’informació i atenció dels visitants, el museu avui estarà tancat. La biblioteca, l’arxiu i la botiga obriran en l’horari habitual”, anunciava avui, dijous 16 de juny, un comunicat penjat a les portes del MACBA.

Aquesta és la primera de diverses jornades de protesta que els treballadors dels museus de Barcelona convoquen amb el suport de la Secció Sindical de Solidaritat i Unitat dels Treballadors (SUT). Les altres estan previstes pels dies 23 de juny i 2 juliol. Els protestants han anunciat que aquestes aturades poden convertir-se en una vaga indefinida si no es frenen els abusos denunciats.

Les crítiques estan dirigides a Serveis Educatius Ciut’art, adjudicatària dels serveis d’atenció al públic d’alguns de museus de Barcelona com ara el MACBA, la Fundació Miró, el CCCB, la Fundació Tàpies o l’Arxiu Històric de Barcelona, entre d’altres. L’elecció del dia 16 de juny com a primer dia de vaga no ha estat casual, ja que és la data d’inauguració de l’exposició del MACBA d’aquesta temporada.

Durant aquest primer dia de vaga, els treballadors de l’empresa han dut a terme una protesta itinerant al voltant de centres com el Museu del Disseny, el TNC i el Museu de la Música. Com que el SUT creu que la precarietat és comuna a totes les empreses adjudicatàries dels serveis educatius i d’atenció al públic dels museus de Barcelona, la manifestació també ha passat pel Born Centre de Cultura i Memòria, que no està gestionat per l’empresa Ciut’art i que avui no feia vaga.

El punt final d’aquesta protesta ha estat el MACBA, on s’hi han aglomerat una cinquantena de persones amb pancartes on s’hi podia llegir “Fora subcontractes i ETTS” o “Ciut’Art d’explotació” i on s’han pogut sentir crits d’”Esquirols” i “Aquí s’explota”. Sobre la resposta que Ciut’art dóna a aquests treballadors, un dels manifestants afirma que “remeten a codis de bones pràctiques que tenen amb l’Ajuntament, però això no soluciona el problema”.

El SUT denuncia que “els abusos derivats del treball assalariat s’amplifiquen amb la subcontractació”. Estar-se un any treballant sense vacances o l’encadenament fraudulent de contractes, com és el cas de la firma de cinc contractes en un any de treball, són alguns exemples de les condicions precàries dels subcontractats per Ciut’art.

Els treballadors en qüestió reclamen la regularització dels contractes en frau de llei i el reconeixement del caràcter indefinit de les relacions laborals; la correcta adjudicació dels dies de vacances; el final del tracte discriminatori cap als anomenats “reforços” i el cessament dels assetjaments i la retirada de les sancions que, segons SUT, els membres d’aquest sindicat han rebut per part de l’empresa.