Els Top Ten dels refranys catalans

16.01.2014

Us heu preguntat mai quins són els refranys que utilitzeu més sovint?
Quatre estudiosos, vinculats a les Universitats de Vic i Barcelona, de la paremiologia han sumat esforços per determinar quins són els refranys més coneguts i usats de tot l’àmbit catalanoparlant a través de l’estudi ‘Els refranys més usuals de la llengua catalana’. 

 

El paremiòleg Víctor Pàmies és un dels impulsors de l'estudi.

 

Joan Fontana (paremiòleg coneixedor de la llengua i cultura romaneses), José Enrique Gargallo (expert en paremiologia romànica i investigador principal del projecte ParemioRom, “Paremiologia romànica: refranys meteorològics i territori”), Víctor Pàmies (lingüista, especialitzat en paremiologia digital) i Xus Ugarte (especialista en traducció paremiològica) estan investigant quin és el top ten de refranys catalans.

Les dites i els proverbis determinen el pòsit cultural d’un poble o d’una comunitat. Tots els parlants en coneixen i n’usen, més o menys sovint, en determinades situacions comunicatives. I els nous parlants també han d’aprendre, al costat dels rudiments gramaticals i el lèxic bàsic, un seguit d’expressions que juguen amb el llenguatge metafòric i figurat.

La pretensió és lligar la tradició d’estudis de “mínims paremiològics” (el conjunt bàsic de dites d’un grup de parlants) amb altres estudis semblants, com el Top ten de refranys catalans, que aprofiten les noves tecnologies per reformular-ne l’abast i el contingut d’una manera més eficient.

A través d’un formulari digital amb mig miler de refranys, els usuaris es poden descarregar classificats en una quinzena de grups temàtics una sèrie de refranys. Es pretén que les persones que emplenin l’enquesta les validin pel que fa a ús i coneixement.

Aquesta mostra de 500 refranys parteix de la reelaboració de diversos estudis anteriors sobre la popularitat dels refranys, passats pel sedàs i la consulta a especialistes i bons coneixedors de les diverses zones i parlars de la llengua catalana, perquè tots els territoris s’hi sentin representats.

L’objectiu és aconseguir pel cap baix un miler d’enquestes emplenades, representatives de tot el domini lingüístic, durant un termini d’uns sis mesos per, posteriorment, poder analitzar i fer-ne un escrutini i estudi més profund.

Els usuaris que vulguin emplenar l’enquesta, veuran compensada la seva participació amb l’exclusiva, abans que l’estudi vegi la llum, del llistat dels refranys més votats en un document digital que els farem arribar per correu electrònic.

Aquí podeu veure un vídeo sobre aquesta iniciativa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. Potser hauriem d’emprar amb menys assiduitat aquells que diuen “campi qui pugui” ” que cadascu es tregui les puces de sobre” i “que cadascu es tregui les castanyes del foc” . Segur que si ho aconseguim i sabem conjugar millor el “nosaltres” no ens caldra tant repetir-los.