Els Top Ten de la Fira Mediterrània

4.10.2017

En el seu vintè aniversari, la Fira Mediterrània torna a omplir de cultura popular places i teatres de Manresa. A cavall entre l’avantguarda i la tradició, la programació d’enguany compta amb més d’un centenar d’espectacles fidels als quatre eixos que defineixen la trajectòria de la Fira : futur, patrimoni, innovació i Mediterrània. Hem parlat amb el director artístic de la fira, David Ibáñez, i ens ha descobert deu espectacles indispensables que podreu veure del 5 al 8 d’octubre a la capital del Bages.

Maika Makovski presentarà ‘CarMenKa’ a la Fira Mediterrània 2017

SABA! – Joves músics d’arrel (Catalunya, Illes Balears, País Valencià). 5 d’octubre a les 21.00h, Sala gran del Teatre Kursaal

SABA! il·lustra una de les raons de ser de la Fira: ser eco dels joves artistes que fan de la tradició una matèria creativa. “Amb SABA! parlem de futur […] i la gent jove que fa música d’arrel ha de tenir espai a la fira, defensa Ibáñez. Cartografiant la música d’arrel des de l’avantguarda, un planter de 40 joves músics d’arreu dels Països Catalans oferirà un concert únic que aplegarà dalt l’escenari a veus com la de Joana Gomila i Judit Neddermann o el duet Maria Arnal & Marcel Bagès.

Imatge promocional de ‘Saba! Joves músics d’arrel’.

A vore – Ramon Balagué & Sònia Gómez & Astrio (Catalunya / País Valencià). 6 d’octubre a les 22.30h, Sala petita del Teatre Kursaal

L’estrena d’A vore representa la culminació d’un projecte d’investigació ideat per Ramon Balagué, un mestissatge temporal de ritmes, danses i expressivitat tradicional que dialoguen a cop del jazz eclèctic d’Astrio, la dolçaina de Pau Puig i la dansa performativa de Sònia Gómez. Passat i present de la cultura popular de les Terres de l’Ebre treballats a “cocció lenta”, segons Ibáñez, i que en aquesta estrena absoluta clouen un cicle iniciat en el laboratori de creació de la Fira Mediterrània de 2015.

La peça ‘A vore’ s’estrenarà a la Fira Mediterrània 2017.

Socarrel– Roberto Olivan / Laurent Delforge / Cocanha (Bèlgica, Catalunya, França). 6 d’octubre a les 19.30h i 7 d’octubre a les 18.30h, Pati del Teatre Kursaal

La polifonia occitana de Cocanha, els sons electrònics de Laurent Delforge i el moviment d’un artista internacional però d’arrel tradicional com ho és Roberto Olivan, afronten el repte d’arranjar sensibilitats en un mateix projecte. Risc i innovació perfilen el paradigma d’aquest apassionant repte.

També podeu escoltar l’últim projecte de Cocanha, I ès?, el 6 d’octubre a les 22.30 a la Pl. Europa:

 

 

Tufff! – Engruna Teatre. 6 d’octubre (18.45h) i 7 d’octubre (12.30h i 18.00h), Plaça Sant Domènec

La companyia sabadellenca Engruna Teatre, que enguany celebra el seu desè aniversari, estrena Tufff! a la Fira Mediterrània. Es tracta d’una peça de carrer itinerant on tres caganers traslladen una tifa gegant, creant tot de situacions còmiques i escatològiques amb l’ajuda d’objectes i titelles. Tasses de vàter, pets i caques són els protagonistes d’un espectacle 100% català, no cal dir-ho. Des de la figura del caganer fins a la tradició de cagar el tió, passant per la fixació escatològica d’un artista com Salvador Dalí, el món del baix ventre sempre ha acompanyat el nostre poble. Per tant no podem fer altra cosa que desitjar a la companyia: “Molta merda!”.

Engruna Teatre estrenarà ‘Tufff!’, el seu darrer espectacle, a Fira Mediterrània.

Displacement – Mithkal Alzghair ( Síria). 7 d’octubre a les 19.30h, Sala petitta del Teatre Kursaal

A Displacement el coreògraf Mithkal Alzghair situa l’exili com a punt de partença d’una coreografia amb base de dansa popular, que explora la transformació dels sirians arran del seu exili forçat per la guerra. Un trajecte migratori que reflexiona sobre la pèrdua d’identitat i de futur “d’un exili viscut en primera persona”, com suggereix Ibáñez.

 

 

CarMenKa– Maika Makovski (Macedònia/ Andalusia/Cat/ Illes Balears). 6 octubre a les 22.30h, Teatre Conservatori

Maika Makovski rebel·la la seva faceta més introspectiva a CarMenKa, “un viatge a les seves arrels per la Mediterrània, homenatjant a les seves dues àvies”, segons Ibáñez. Un projecte que beu de la música tradicional de sons balcànics, andalusos i illencs per conferir la “màtria” particular de l’artista mallorquina, sostinguda per la seva polièdrica veu i acompanyada de músics nacionals i especialistes de la tradició macedònia i andalusa.

 

 

Laboratori de Sibil·les – Joana Gomila (Catalunya /Illes Balears). 7 d’octubre a les 10.00 / 16.30h, Sala Polivalent del Teatre Kursaal

Joana Gomila ens convida a participar del naixement del seu nou projecte d’investigació sobre el Cant de la Sibil·la, que tindrà un any de durada i constarà de diferents etapes de gestació. Aquest primer laboratori comptarà amb un simposi amb experts de la sibil·la, un taller de dansa amb el coreògraf Pere Sais i una improvisació oberta. “Val la pena recolzar aquesta iniciativa tan rigorosa”, defensa Ibáñez. Rigor, investigació i voluntat d’aprenentatge, encaminen aquest nou repte de la cantant de jazz manacorina.

Aquí teniu un tastet del seu últim projecte, Folk Souvenir:

 

…Sodade… – Cirque Rouages (França/ Catalunya). 5, 6, 7 d’octubre a les 19.45h, Pl. Major

Circ, funambulisme, poesia, música i teatre mecànic fan de …Sodade… un himne a la vida, una vindicació del passat per a la preservació de la nostra integritat. Ibáñez en destaca la maduresa artística i l’ambientació marítima, un paisatge que connecta amb la fesomia mediterrània de la Fira. És al costat del mar que el vell protagonista, un exiliat errant, s’endinsa en els records per retrobar sentit a la vida. Rodejant un cable a gran altura, quatre equilibristes es deixaran bressolar per un passat que sempre torna, com les onades del mar.

Aquí podeu veure el tràiler d’aquest espectacle:

 

Cants i danses del Llibre vermell de Montserrat – Esbart dansaire de Rubí, Cor de cambra Francesc Valls i Magister Petrus. 6 d’octubre a les 21.00h, Abadia de Montserrat

Per primer cop a la història, la Fira porta una actuació a la Basílica de Montserrat: “Una representació del Llibre vermell, molt especial”, en paraules del director artístic de la Fira. Segons Ibáñez, aquest llibre conté una sèrie de marques coreogràfiques, que van ser descobertes pel monjo Gregori Estrada i que servien per ensenyar als peregrins com havien de ballar els cants del llibre. D’aquesta descoberta i del procés de recerca que van iniciar Ireneu Segarra, Albert Sans i Fabià Puigserver, n’ha sorgit una producció que ens acosta les danses del manuscrit del S.XIV, en ple S.XXI.

A Fira Mediterrània el Llibre vermell de Montserrat serà música i dansa.

Mar de foc – Txema Rico & Sergi Ots. 8 d’octubre a les 20h, Plaça Major

Per tancar l’edició d’enguany, es plantarà una gran falla construïda per l’artista Txema Rico i s’encendrà al final del dia amb l’acompanyament artístic del director d’escena Sergi Ots. Amb la cremada d’aquesta falla a la Plaça Major, es vol recordar la crisi humanitària que sacseja el Mediterrani i “foragitar allò que no ens agrada”, en paraules d’Ibáñez, per vindicar el Mediterrani com a terra d’acollida i de transmissió de la cultura de tots els seus pobles.

Txema Rico i Sergi Ots plantaran una falla a la Plaça Major de Manresa