Els rapers es rebel·len: ‘Los Borbones son unos Ladrones’

9.04.2018

Enviar rapers a la presó no podia no tenir conseqüències. Una cinquantena de professionals s’han unit per replicar la sentència del Tribunal Suprem que envia tres anys i mig a Valtonyc entre reixes. Són músics, cantants, ballarins, grafiters, tècnics de so: gent de tots els perfils de la indústria del rap han produït aquest videoclip titulat Los Borbones son unos Ladrones.

Delictes d’enaltiment al terrorisme, de calúmnies i injúries greus a la Corona i d’amenaces no condicionals. Això és el que imputa el Tribunal Suprem al cantant Valtonyc, el nom no artístic del qual és José Miguel Arenas Beltrán, natural de Mallorca. Tot i que l’acusat ha al·legat arguments a favor de la llibertat d’expressió i de la creació artística, la justícia espanyola ha emès sentència. Segons una entrevista a Núvol, el raper opina que se l’està jutjant de forma ideològica: “He comès el delicte de ser d’esquerres”.

Un altre raper, Pablo Hasel, també ha estat penalitzat per cantar una cançó i publicar-la a Youtube, així com pel contingut de seixanta-quatre dels seus tuits. L’han condemnat a dos anys i un dia, als quals s’hi sumen 24.300 euros de multa. Igual que a Valtonyc, a Hasel l’acusen d’enaltiment al terrorisme amb agreujant de reicindidència, injúries i calúmnies contra la Corona i les institucions de l’Estat. “Me han condenado a 2 años y otro de pena-multa, es decir, 3 años. Se suman a los 2 que ya tengo por canciones contra el régimen. Pasaré 5 años preso por delitos de opinión, pero jamás claudicaré. Jamás, fascistas de mierda”, ha escrit.

Davant d’aquest fet, una cinquantena de persones del món del rap dels Països Catalans i de l’Estat Espanyol s’han reunit per produir un videoclip que respon de forma contundent les condemnes. A la cançó Los Borbones son unos Ladrones hi trobem les mateixes crítiques que han portat el raper mallorquí a la presó, dites en boca de molts i sense pèls a la llengua. La idea i la coordinació musical del projecte va a càrrec de Pau Llonch, membre del grup AtVersaris i professional acostumat a reivindicar la força del rap a través de tallers per a infants en escoles.

Precisament el rap és, històricament, un estil de música que no té por. Extremadament reivindicatiu i punyent, va aparèixer durant la dècada dels 70 al Bronx de Nova York, un districte amb àmplia presència d’immigrants. Aquesta música va sorgir de l’intercanvi de cultures immigrants, entre joves afroamericans i joves de països del Carib. Per això és una música molt lligada a la reivindicació de temes marginals, i és sempre social i políticament molt crítica.

D’entre les persones que fan possible aquest videoclip gravat a la presó Model de Barcelona, hi trobem els músics Clara Peya, Juan Pablo Baclázar, Antonio Torres i Roger Martínez. Els grups de música o cantants que hi participen són Elphomega, Machete en Boca, Frank T, Homes i Dones Llúdriga, La Raíz, Ira, Los Chikos del Maíz, Tribade, Def Con Dos, Noult, ZOO, Rapsusklei i Sara Hebe. A part de la música, tothom qui vulgui pot baixar-se la cançó aquí i fer una aportació per la caixa de resistència dels represaliats.