Els premis Serra d’Or, al número de maig

12.05.2015

Al número de maig de 2015 «Serra d’Or» publica el veredicte dels premis Crítica que atorga la revista des de l’any 1967, que en aquesta ocasió distingeixen les obres més destacades de 2014 en Literatura i Assaig (novel·la, poesia, narració, estudis literaris i traducció), Recerca (humanitats i altres ciències), Teatre (text teatral, espectacle teatral i aportació més interessant) i Literatura infantil i juvenil (infantil, juvenil creació, i juvenil coneixements).

Francesc Serés  | © Noemí Roset

Francesc Serés, premi Serra d’Or 2015 | © Noemí Roset

En ocasió dels vint anys de Vilaweb, Francesc Viadel entrevista Vicent Partal, que explica l’origen del portal de notícies a partir que el 1994, en ocasió dels deu anys del setmanari «El Temps», amb la directora d’aleshores, Assumpció Maresma, van posar en funcionament «El Temps» en línia, experiència que va servir de base perquè el 14 de juny de l’any següent donessin sortida a l’actual Vilaweb, el primer mitjà digital en català, que dóna cobertura a tot el domini lingüístic. I Jaume Fabre, a la secció de Premsa, a partir d’una conversa amb Assumpció Maresma, ho completa repassant el recorregut del portal d’Internet més antic en català, que ha de navegar per uns mars d’una complexitat extraordinària.

Atès que el mes de juny farà deu anys que ens va deixar Jesús Moncada, Xènia Bussé n’evoca la figura i dóna notícia de la novel·la que va deixar inèdita, Dante, SA, en descriu el ric anecdotari i insinua que potser no trigarem gaire a poder-la llegir.

També dins l’apartat de lletres, M. Àngels Bosch analitza les circumstàncies que van donar lloc al darrer llibre de Pous i Pagès, De la pau i del combat, escrit a l’exili.

L’apartat de teatre és dedicat a Lluís Pasqual, d’actualitat després de l’èxit del seu muntatge de l’obra El rei Lear, que tornarem a veure la temporada que ve. Juan Carlos Olivares repassa la trajectòria de Pasqual, i Zeneida Sardà en publica una extensa entrevista. També, a la secció d’entrevistes, Marta Nadal manté una profunda conversa amb el director teatral Oriol Broggi, arran del ressò de l’estrena d’Una jornada particular.

Un cop passat el quart centenari del Greco, Joan Isart analitza l’empremta que va causar en el pensador Emil Cioran. M. Teresa Garrigosa i Massana recorda l’obra de la generació de les compositores noucentistes, i Miquel Pujadó analitza el fenomen d’uns quants cantats internacionals contemporanis de veus curioses, potser imperfectes, però summament expressives.

Dins les seccions d’arts audiovisuals, Juan Millaret Valls parla amb Toni Espinosa de la tasca que duu a terme als renovats Cinemes Girona, i Nina Valls entrevista en nou director de BTV, Sergi Vicente, a propòsit de la remodelació de l’emissora.

Adolf Sotoca dóna notícia dels estudis adreçats a articular els barris de Barcelona limítrofs amb Collserola, com fa més de quinze anys es va fer amb els de la façana marítima de la ciutat, i Francesc-Marc Álvaro reflexiona sobre el paper dels candidats a les eleccions municipals, amb una perspectiva més de servei que no de poder real.

Completen el número de maig les habituals columnes d’opinió i de comentari de novetats bibliogràfiques, i les seccions d’entreteniments.