Els Premis Martí Gasull i Roig obren convocatòria

21.11.2018

Plataforma per la llengua, l’ONG del català, va obrir dilluns 12 de novembre el termini per rebre propostes de candidatures per la 6a edició dels Premis Martí Gasull i Roig que reconeixen persones, entitats i empreses que hagin tingut una contribució notable en la defensa i promoció de la llengua catalana.

La comunitat sikh va rebre el IV Premi Martí Gasull | Foto: Plataforma per la Llengua

Els guardons van néixer l’any 2013 com a manera de recordar la figura de Martí Gasull i Roig, que va morir l’any 2012 a l’Himàlaia, i els valors que el van guiar a defensar la llengua catalana i ser un dels fundadors de Plataforma per la llengua.

Els premis, que l’any passat van premiar Catalunya Ràdio, amb el Premi Martí Gasull i Roig, i Josep Ruaix Vinyet, per la seva contribució en l’ensenyament del català durant el franquisme, amb el Premi Especial del Jurat, ja s’han convertit en tot un referent.

Aquesta nova edició del premi, dotat amb 3.000 euros i un guardó de reconeixement, escollirà el guanyador per votació popular d’entre els 3 finalistes proposats pel jurat. Els candidats poden ser proposats per qualsevol persona abans del 3 de desembre, sempre que acrediti la trajectòria de la persona o la entitat que presenten.

El jurat està format per personalitats de la cultura, la política i la societat catalanes i aquest any comptarà amb Òscar Escuder, el president de Plataforma per la llengua, Jordi Manent, filòleg i historiador, Isona Passola, la presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Joan Maria Pou, periodista de RAC1, Jaume Cabré, escriptor, Xevi Xirgo, el director d’El Punt Avui, Pilar Roig, la mare de Martí Gasull, Rosanna Cantavella, filòloga i Carme Forcadell, l’expesidenta del Parlament.

La convocatòria també inclou un premi de caràcter honorífic, el Premi Especial de Jurat, per a una persona que s’hagi distingit per alguna actuació especial en la defensa del català o que tingui una trajectòria acreditada en la difusió de la llengua.

El lliurament de premis d’aquesta edició, que coincideix amb els 25 anys de Plataforma per la llengua, tindrà lloc el 4 de febrer de 2019 al Teatre Poliorama de Barcelona.