DocsBarcelona rep més espectadors que mai

30.05.2016

El festival bat rècord de públic amb un creixement del 30% i supera per primer cop els 10.000 espectadors. L’Amèrica Llatina ha sigut la gran guanyadora del DocsBarcelona 2016, gràcies al seu compromís i narrativa.

La família chechena, un documental de Martín Solá  | Font: DocsBarcelona

La família chechena, un documental de Martín Solá | Font: DocsBarcelona

Dinou són les edicions que el festival DocsBarcelona porta a l’esquena i enguany s’ha acabat de consolidar com el Festival internacional de Cinema Documental de Barcelona per excel·lència. Aquesta ha sigut l’edició més reeixida de la seva història, superant els més de 10.000 espectadors per primer cop. Al llarg del festival s’han viscut llargues cues i s’han exhaurit moltes sessions.

Entre el 25 i el 29 de maig, DocsBarcelona ha projectat 46 títols (44 d’ells a competició) a l’Aribau Club i el CCCB, i ha convidat a Barcelona la gran majoria dels seus directors i protagonistes. Es calcula que el públic ha incrementat un 30%, comptabilitzant els espectadors en sala (75%) i els visionats en la plataforma Filmin (25%). Quant a les activitats professionals, han reunit 980 professionals.

Secció oficial

A la secció oficial es disputaven tres premis: el DocsBarcelona TV3 a la millor pel·lícula; la Menció especial i el premi Nou Talent. El jurat, integrat per Jordi Balló, Amaia Esparza, Anita Reher i José Montes va creure que el premi a la millor pel·lícula l’havia de guanyar Martín Solá, director de La familia chechena (Argentina, 2015). El guardó, dotat amb 5.000€, premia “una manera poètica de fer sentir l’interior d’una comunitat i de mostrar la identitat d’un poble en un context de violència històrica”. El film s’apropa a les zkir, danses rituals dels sufís txetxens.

La Menció especial ha sigut per El cuarto de los huesos (El Salvador, Mèxic, 2015) de Marcela Zamora, que també ha guanyat el Premi Amnistia Internacional Catalunya. La peça en qüestió tracta el tema de les desaparicions forçades a El Salvador. Quant al premi Nou Talent, està patrocinat per Antaviana Films i dotat amb una aportació en espècie de 3.000€ per a la propera obra de la guanyadora, que enguany ha sigut Karolina Bielawaska. El seu documental s’anomena Call me Marianna, i la directora hi ha “mostrat l’afirmació de la identitat a través del dispositiu teatral i d’una manera diferent de retratar el cos”, segons explica el jurat.

Latituds DocsBarcelona

Aquesta secció s’ha estrenat enguany i hi competeixen documentals d’Espanya, Portugal i Amèrica Llatina. N’ha sortit victoriós Jorge Caballero amb Paciente, film que mostra l’angoixa que pateix Nubia, la protagonista, quan la seva filla pateix un agressiu càncer i les dues s’han d’enfrontar al sistema de salut colombià.

Latituds també ha comptat amb una Menció especial i un Premi del Públic. Ambdós els ha guanyat Metamorphosis, documental de Manuel Pérez que plasma la història de Barcelona en Comú des del punt de vista de Laia, una ciutadana que mostra el partit com un espai de confluència de moviments socials, veïnals i d’actors polítics.

 Els premis del públic més jove

Marc Hernández, Maria Llinás, Natàlia Morales i Marta Vivet han sigut les guanyadores del Premi DOC-U, patrocinat per OVIDE. Es beneficiaran d’una dotació de 1.000€ en espècies gràcies a la seva feina, on dignifiquen i retraten “de manera fresca i humana uns personatges amb els que ens emmirallem, que ens fan reflexionar sobre la nostra història i sobre el nostre present, i perquè parla de les arrels i les identitats, de la convivència i del respecte, temes més actuals que mai”. A més, el públic assistents ha atorgat el premi Docs&Teens al documental Joana Biarnés una entre tots.