Els premis Candel augmenten la dotació

7.06.2018

La XIV edició dels Premis Francesc Candel 2018 té per objectiu reconèixer i difondre les bones pràctiques en l’àmbit de la diversitat cultural catalana d’entitats i institucions que promoguin i estimulin, mitjançant la cultura i la llengua, la cohesió en la societat catalana entre les persones de diverses nacionalitats, amb especial atenció a la població més jove i a les dones. Una iniciativa que compta amb la col·laboració de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.

El Cor Àkan

En l’edició d’enguany s’augmenta la dotació dels Premis, que passa a ser de 12.000 euros per a cadascun dels tres projectes seleccionats (anteriorment era de 3.000 € per projecte). El termini de presentació de candidatures es va iniciar el 26 de març de 2018 i finalitzarà el 15 de juny.

La convocatòria és oberta a empreses, entitats i organitzacions sense ànim de lucre, per a iniciatives i projectes a Catalunya que s’estiguin duent a terme actualment i es vulguin mantenir actives o plantegin un salt qualitatiu. L’augment de dotació vol promoure aquesta continuïtat o ampliació de projectes d’èxit que, per la reducció d’ajudes públiques en el camp social, poden veure’s amb dificultats a l’hora de seguir vius.

Els projectes es poden emmarcar en el desenvolupament de la convivència; el coneixement del context cultural –que inclou valors socioculturals, llengua, tradicions, geografia i història–, tenint en compte la diversitat existent; la sensibilització sobre la cultura de la diversitat cultural; la participació de dones i joves immigrants en àmbits culturals; una visió positiva de la diversitat als mitjans de comunicació, i el sentiment de pertinença.

La presentació de candidatures es pot fer mitjançant el web de la Fundació Carulla, on es poden consultar les bases i la documentació necessària a adjuntar. El jurat, format per Miriam Hatibi, Maria-Àngels Roque, Orland Cardona, Laia Tomàs, Edgar Iglesias, Fatima Ahmed i Rita Marzoa, seleccionarà els projectes finalistes, als quals podrà demanar més informació sobre el projecte i els seus responsables, i realitzar-hi visites per conèixer els projectes i experiències que duen a terme. El veredicte es donarà a conèixer a mitjan octubre de 2018 en un acte públic.

No és casual que aquests premis portin el nom de Francesc Candel, també conegut com Paco Candel (Cases Altes, 1925 – Barcelona, 2007). Candel va ser un periodista i escriptor que va centrar la seva obra literària en la immigració provinent d’altres zones d’Espanya a la ciutat de Barcelona als anys cinquanta, i en la seva integració entre la població catalana resident. Candel va publicar tant en castellà com en català, traduït per Ramon Folch. La seva obra més coneguda és l’assaig-reportatge Els altres catalans (1964), que explica l’aglutinament d’immigrants als afores de la ciutat de Barcelona.

Trobareu més informació al web de la Fundació Carulla