Els museus, a examen a partir d’un nou Fòrum

3.06.2019

Aquest 2018 el Departament de Cultura de la Generalitat posa en marxa el Fòrum dels Museus, un espai físic i virtual que pretén reunir la comunitat museística professional per debatre sobre el futur d’aquests equipaments culturals. La proposta és una de les accions previstes dins del Pla de Museus 2030 que es va presentar l’any passat. El Fòrum presencial se celebra aquest 5 de juny al Museu del Disseny de Barcelona.

El MACBA durant la Nit dels Museus 2018 | Foto: Robert Ramos / ICUB

El setembre del 2017 el Departament de Cultura va fer públic el Pla de Museus 2030, de la mà de l’aleshores conseller de Cultura, Lluís Puig, i del director general d’Arxius, Museus i Patrimoni, Jusèp Boya. El Pla de Museus és un ambiciós document de gairebé tres-centes pàgines on s’exposa l’estat actual del panorama museístic català junt amb propostes estratègiques de futur.

Una de les accions previstes al Pla és la creació d’un de debat per a totes les institucions museístiques de Catalunya, que es farà efectiu de manera virtual avui mateix, i comptarà amb una trobada presencial el juny del 2019. Aquesta proposta persegueix l’objectiu principal de l’estratègia de Museus 2030: crear un sistema museístic sòlid que permeti organitzar els diferents agents públics o privats que presten aquest servei conjunt al país.

Oriol Picas, membre del Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles del Departament de Cultura, explica que la idea de dur a terme un Fòrum va sorgir de la necessitat d’apropar el Pla de Museus “de forma amable, propiciant un espai d’encontre per a tota la comunitat museística”. Cal tenir en compte que el Pla 2030 es va conformar a partir de la participació de més de dos-cents professionals del sector, bàsicament personal de les direccions dels museus i tècnics especialitzats de les grans institucions.

Ara, el Departament creu necessari reunir la comunitat, tot ampliant-la a treballadors i tècnics de dins i de fora les plantilles, autònoms, sector privat i membres d’empreses d’externalització de serveis, entre d’altres. “Fins i tot volem incloure-hi la gent que té la voluntat de treballar en un museu, com ara estudiants de màsters i persones en pràctiques o becades”, detalla Picas. Per unir aquesta comunitat, el Fòrum es tradueix en una jornada que tindrà lloc el 5 de juny del 2019. Per trencar les barreres temporals i espacials que aquesta trobada pugui tenir, el Fòrum compta amb un apartat virtual.

Els professionals del sector podran registrar-se al web i començar a col·laborar-hi, apuntant les seves expectatives, problemes i dubtes respecte del sector. A partir de les aportacions virtuals i d’una temàtica escollida, els organitzadors del Fòrum identificaran quins són els principals temes de debat, que treballaran des d’ara i fins a finals de març per aprofundir-los i elaborar les actuacions que puguin donar-los resposta. “És important que la gent dels museus digui què li preocupa, què li interessa, amb què està enfadada i quines expectatives té”, segueix apuntant Oriol Picas, que deixa clar que el Fòrum del juny rendirà comptes amb els museus, explicarà la situació general i repassarà la feina de la primera fase del Pla de Museus.

La temàtica escollida per la primera trobada versa sobre la dimensió social dels museus. “Durant el procés participatiu del pla de Museus vam veure que era un tema que preocupava molt”, recorda Picas, “Tot i això, volem que sigui la comunitat museística la que esculli els temes a debatre”. Per al Servei de Museus del Departament de Cultura de la Generalitat, aquesta dimensió social gira al voltant de 5 eixos: coneixement i desenvolupament de públics; accessibilitat; participació social; aprofundiment en l’educació i millora de la situació dels professionals.

Per a Picas, “en el moment en què tota la comunitat planteja uns temes i hi busca solució, el que estem fent és actualitzar el Pla de Museus, mantenint-lo viu i posant-lo al dia”. Per això, la finalitat del Fòrum “no és només generar un debat, sinó buscar respostes”. Més enllà del juny, el Fòrum de Museus es farà anual o bianualment, per tal de seguir reunint els agents del sector i controlant el funcionament del Pla.

Cal tenir en compte que molts museus han patit severament la crisi de la darrera dècada, i que el mateix personal demana espais on poder treballar conjuntament. El Pla de Museus 2030, que pretén resoldre els principals reptes de molts equipaments i depassar la política centrada en museus nacionals per mirar el conjunt de museus del país, preveu una inversió de 215,69 milions d’euros.