Els Llums, una editorial per a lectors atrevits

“Publiquem el que ens dóna la gana”, afirma amb convicció l'editor d'Els Llums, Joan Ramon Riera. Amb tres anys de vida acabats de fer i 30 llibres a la butxaca, el segell defuig els títols comercials i aposta per aquelles obres “que ens agraden i que és una llàstima que quedin guardades en un calaix”

Núria Juanico

Núria Juanico

Cap de la secció Punt de Llibre

“Publiquem el que ens dóna la gana”, afirma amb convicció l’editor d’Els Llums, Joan Ramon Riera. Amb tres anys de vida acabats de fer i 30 llibres a la butxaca, el segell defuig els títols comercials i aposta per aquelles obres “que ens agraden i que és una llàstima que quedin guardades en un calaix”, diu Riera. L’últim llibre de l’editorial, La pell bruna,de Violant Barquet, és un recull de contes per a adults que “toquen la fibra de la sensibilitat”.

Joan Ramon Riera té molt clar què vol al seu segell. En l’àmbit narratiu, esquiva la novel·la perquè creu que “està morta” i prefereix donar veu a d’altres gèneres com ara els relats i la poesia. “Volem impulsar la poesia contemporània, perquè creiem que s’ha de dignificar”, assegura l’editor, que busca obres que “superin l’entreteniment”. I, de fet, aquesta gosadia els ha empès a publicar títols com El soroll després de Kerouac, el poemari del fundador de la Companyia Elèctrica Dharma, Josep Fortuny,Pluja d’estiu, un poemari eròtic i lèsbic escrit per Alexina Bofarull. Amb aquests títols al catàleg, Els Llums pretén proporcionar llibres “estèticament bonics i que vagin més enllà del pur consum”, assenyala Riera. Precisament, ell considera que al mercat literari “li sobren llibres i, sobretot, molta autoajuda”. Per això, només tira endavant aquelles obres amb les quals ha gaudit i que li agraden. “Els editors som uns privilegiats, perquè llegim els originals i, en publicar-los, és com si els recomanéssim”, admet. Tot i això, és crític a l’hora d’analitzar el món del llibre: “falta que tothom sigui més atrevit, tant els editors com els lectors i les institucions”.

Paral·lelament, Els Llums també té en marxa una línia editorial basada en l’assaig i el pensament polític. Roosevelt, Jaume Collboni i Raül Romeva, entre d’altres, han passat pel segell amb llibres sobre l’estat del benestar, la democràcia i l’hegemonia de l’economia neoliberal. Són llibres d’ideologia progressista i centrada en l’esquerra plural, que mostren, per exemple, que hi ha “una altra manera de sortir de la crisi”, explica l’editor. Aquesta cara del segell aquest any els ha empès a tirar endavant una adaptació per a nens i nenes d’El capital,de Karl Marx. Es tracta del primer llibre de la col·lecció infantil del segell i “va sorgir com un divertimento, però està funcionant molt bé”, admet Riera, que el considera “el nostre best-seller”.

Malgrat que es consideren “una editorial en català”, Els Llums també ha publicat algunes traduccions en castellà sota el nom d’Ediciones La Lluvia. També s’han mullat en termes digitals i han impulsat diverses versions dels seus llibres en format EPUB. Un d’aquests títols va ser Sis discursos del New Deal,de Franklin D. Roosevelt, que van publicar en anglès. Segons Riera, “el digital ens ha permès arribar al mercat nord-americà i a Llatinoamèrica, on els llibres han funcionat raonablement bé”. Ara bé, en territori català creu que aquest format “no té rendibilitat financera” en part per l’IVA del 21% que grava els títols digitals.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació