Els llibres que ens portaran els Reis

21.12.2015

“Aquest conte me’l van portar els reis!” o “Aquest llibre me’l va cagar el Tió!” són frases que sentim dir, orgullosos, als més menuts de la casa. A Núvol volem aprofitar que és Nadal per recomanar-vos llibres per als més petits. Si teniu fills de 6 a 9 anys, atenció a aquests 13 contes.

nen llegint 1234

Per infants de 6 a 7 anys

1. Petita història de la Seu Vella de Lleidapetita 1000000
Text: Núria Piqué
Il·lustració: Pilarín Bayés
Editorial Mediterrània
Edat: A partir de 6 anys
La col·lecció ‘Petita història de…’, amb il·lustracions de Pilarín Bayés, s’ha convertit en una petita enciclopèdia, amb volums monogràfics, per als més petits: personatges, festes, poblacions, monuments o institucions descrits de manera planera i atractiva. Aquesta història descriu el procés de construcció de la Seu Vella, des de l’any 1203 fins a l’actualitat, que llueix esplèndida com a monument de pau. Tant per als que coneixem Lleida com per als que no, que els vindran ganes d’anar-hi!

 

2. Babar. Totes les històries
Text i il·lustració: Jean de Brunhoff
Pròleg de Maurice Sendak67 anys BABAR_CA_groc
Blackie Little Books
Edat: A partir de 6 anys
Aquest volum que recull totes les històries de Babar és un petit tresor. Una edició amb les totes il·lustracions a color i amb lletra lligada que ens endinsa en l’univers d’aquest elefant que, de ben petitó, quan un caçador malvat mata la seva mare, va a la ciutat i es fa amic d’una vella molt rica. Com diu Maurice Sendak al pròleg, “en els llibres de Babar les imatges estan estretament lligades amb un estil de prosa poètica aparentment vaga que sorprèn per la seva facilitat d’expressió”. Una delícia.

 

3. Per què he de reciclar?
Text: Jen Green
Il·lustració: Mike Gordon
Barcanova Editorial67 anys per què he de reciclar
Edat: A partir de 6 anys
En el marc de la Conferència sobre el canvi climàtic de les Nacions Unides, aquest és el llibre ideal per als més petits de casa. El mestre Rafael porta els seus alumnes a una planta de reciclatge per explicar-los el cicle del tractament dels residus. Aquest llibre pot ser una bona eina per explicar als nens per què cal reciclar i com hi podem contribuir nosaltres, amb petits gestos quotidians: fer servir paper reciclat, portar bosses de roba al mercat, separar els residus, fer servir les botigues de segona mà… Amb notes per als pares i activitats lúdiques per reforçar-ne el contingut.

 

4. La nena que odiava els llibres
Text: Manjusha Pawagi
Il·lustració: Leanne Franson67 la nena que odiava els llibres
Editorial Joventut
Edat:  A partir de 6 anys
Per als nens que viuen envoltats de llibres, a casa, l’escola, la biblioteca, i encara no han trobat el gust per a la lectura. Aquesta història relata com la Meena, que no sabia que el seu nom volia dir peix en antic sànscrit perquè mai no buscava res enlloc, descobreix tot el que s’amaga dins dels llibres i que dins dels llibres no només hi ha lletres, sinó infinitat de personatges que fan companyia.

 

5. El club dels cinc. Una tarda mandrosa67 anys el club dels cinc tarda mandrosa
Text: Enid Blyton
Il·lustració:  Jamie Littler
Editorial Joventut
Edat: A partir de 7 anys
Per a tots els pares fans de l’Enid Blyton (Londres, 1897-1968), l’editorial Joventut ha recuperat uns relats inèdits perfectes per introduir els petits lectors en l’univers d’Els Cinc. Amb unes noves il·lustracions a tot color, trobarem els protagonistes de sempre quan eren petits: en Juli, en Dick, la Jordi, l’Anna i en Tim. Aquesta autora ha venut més de cent milions d’exemplars dels seus llibres.

 

6. El nen de xocolata
Text: Gemma Lienas
Il·lustració: Jordi Sunyer67 ElNenDeXocolata_
Baula
Edat: A partir de 6 anys
L’adopció és una qüestió que alguns contes recullen. Aquest, però, té alguna cosa que el fa diferent, que fa que la història del nen de xocolata sigui especial. Potser és perquè l’autora, la Gemma Lienas, és l’àvia d’aquest protagonista. Curiós i generós, en Solomon, a través d’un ocellet d’Etiòpia, recorda els seus orígens i completa amb una meravellosa carta la informació que té de quan va néixer a Gondar.

 

7. Hola adéu. Els contraris en un àlbum màgiccover.indd
Il·lustració: Delphine Chedru
Kalandraka
Edat: A partir de 5 anys
Com molt bé descriu el títol d’aquest àlbum, es tracta d’un llibre-objecte amb molt màgia. Gràcies a unes ulleres d’aquestes per veure pel·lícules en 3D, amb una lent vermella i una de blava, podem veure en una mateixa pàgina un concepte i el seu contrari al damunt, depenent de si mirem a través d’un color o de l’altre. Els més petits hi troben un fabulós efecte màgic i alhora treballen els antònims.

 

 

Per infants de 8 a 9 anys

8. Stína. La nena de gel89 anys stína
Text i il·lustració: Lani Yamamoto
Babulinka Books
Edat: A partir de 8 anys
Nominat el 2014 per al Nordic Prize for Children’s and Young People’s Literature, aquest llibre parteix del sobrenom d’una nena, Stína, la nena que sempre té fred. Amb unes il·lustracions delicades i gèlides alhora, aquesta nena està constantment abrigada i tancada a casa, estiu i hivern, amb la sensació de fred i inventant divertits enginys per mantenir-se escalfada. Finalment descobreix, gràcies a la necessitat d’escalfor d’altres nens, que les coses potser no són tan dolentes com es pensava, que el fred era més al cap que al cos.

 

9. Paraules de menjar i beure89 anys paraules de menjar i beure
Text: Joaquim Carbó
Il·lustració: Teresa Martí
Barcanova Editorial
Edat: A partir de 8 anys
Les paraules i expressions, si no se senten, si no es llegeixen, no es fan servir. I els nens d’avui en dia han deixat de sentir expressions molt nostrades que fins fa poc encara eren ben vives en el nostre parlar. Aquest recull de lèxic sobre el menjar i el beure, elaborat pel prolífic Joaquim Carbó, dóna a llum a les bajoques, el morter, el petricó, el saïm o la xulla. Qui canta a la taula i xiula al llit, no té el seny gaire sortit!

 

10. Paraules nouvingudes89 anys paraules nouvingudes
Text: Anna Gasol i Teresa Blanch
Il·lustració: Carles Arbat
Barcanova Editorial
Edat: A partir de 8 anys
De la mateixa col·lecció que el llibre de paraules de menjar i beure, tenim el que recull els mots manllevats d’altres llengües i que fem servir sense ser conscients de la seva procedència. Les paraules es divideixen en quatre grans grups, destacades en diferents colors (blau, taronja, vermell o verd) depenent d’on provenen: anglès, francès, altres llengües -italià, castellà o àrab- i les formades a partir del grec o el llatí.

 

11. Respira89 anys respira
Text i il·lustració: Inés Castel-Branco
Petit Fragmenta
Edat: A partir de 8 anys
L’autora explica que se li va acudir d’escriure aquest llibre arran del fet que els seus fills, abans de començar les classes a l’escola, fan exercicis de respiració cada matí. “La respiració està relacionada amb les nostres emocions”, escriu Castel-Branco a la guia de lectura del llibre. Per això ha volgut escriure aquesta obra, perquè considera que és necessari que aprenguem a respirar, ja que és un acte d’autoconeixement, una manera de calmar-se, concentrar-se, relaxar-se, cosa que pretén la mare que protagonitza el conte juntament amb el seu fill: ensenyar-lo a reflexionar. A més a més, el llibre també incorpora exercicis similars al ioga perquè els nens els puguin practicar.

 

12. He arribat tard perquè…89 anys He arribat tard perque2
Text: Davide Cali
Il·lustració: Benjamin Chaud
Andana editorial
Edat: A partir de 6 anys
Després de No he fet els deures perquè…, Cali i Chaud, il·lustrador també de l’entranyable Pomelo, ens enumeren una sèrie de divertides raons per les quals el protagonista ha arribat tard a l’escola: goril·les enormes, talps misteriosos, invasions alienígenes, el ieti… Amb una professora una mica escèptica, que no ho acaba de veure clar…

 

13. Alícia per a infants / Edició completa Alícia89 anys Alicia per a infants
Text: Lewis Carroll
Il·lustració: Sir John Tenniel
Baula
Edat: A partir de 8 anys / a partir de 10 anys
En el marc del 150 aniversari del conte Alícia al país de les meravelles Baula ha tret dos volums. El primer, una edició feta expressament per Carroll per atreure especialment els més petits i amb il·lustracions redibuixades i acolorides per primer cop per Tenniel. El segon, és una edició completa que inclou un pròleg de Philip Pullman, els episodis d’Alícia al país de les meravelles i A través del mirall, un episodi inèdit, L’Abellot amb perruca, poemes i prefacis de l’autor. Els dos volums, amb la traducció de Salvador Oliva. Una garantia.