Els llibres no tenen edat

A partir del 10 de novembre i fins al maig, Anna Manso proposa de llegir als lectors els set llibres següents: La meva família i altres animals de Gerald Durrell, Molsa de David Cirici, La universitat de la vida de Rob Riemen, Propios y extraños d’Anne Tyler, Fario de Santi Baró, Val més educar de Gregorio Luri, i Diari del tot verídic d’un indi a mitja jornada de Sherman Alexie.

Griselda Oliver i Alabau

Griselda Oliver i Alabau

Cap de la secció Homo Fabra

Un dels objectius de tota biblioteca és fomentar la lectura entre els usuaris. Els clubs de lectura són un element indispensable per fer-ne difusió i és per aquest motiu que el servei de Biblioteques compta actualment amb diversos clubs de lectura i de totes menes: virtuals, a les biblioteques, de traducció, de música, de ciència, etc. Entre tots aquests, Anna Manso, “la pitjor mare del món”, en condueix un que va dirigit a un públic adult, especialment a pares i mares: es diu “Llibre de família”, un club de lectura virtual organitzat per la FAPAC juntament amb el Servei de Biblioteques de Catalunya.

Llibres“Potser no tenim fills, però tenim o hem tingut pares i mares i hem viscut en una família”, aclareix Manso, per explicar que no és obligatori que els que s’apuntin a aquest club siguin pares i mares. L’objectiu és, a partir dels llibres que s’han escollit, “parlar de la família, de com fem de pares, de germans, de com recordem els nostres pares, etc.”, afegeix.

A partir del 10 de novembre i fins al maig de l’any que ve, Anna Manso proposa de llegir als lectors els set llibres següents: La meva família i altres animals de Gerald Durrell, Molsa de David Cirici, La universitat de la vida de Rob Riemen, Propios y extraños d’Anne Tyler, Fario de Santi Baró, Val més educar de Gregorio Luri, i Diari del tot verídic d’un indi a mitja jornada de Sherman Alexie, són els set llibres que Anna Manso ha escollit per al club de lectura. Alguns són de literatura infantil i juvenil perquè, tal com ella explica, “vull posar sobre la taula el fet de llegir els llibres que llegeixen els nostres fills, i també defensar que la literatura no té edat, només qualitat”.

De fet, els llibres infantils són per a nens i nois a partir d’una certa edat, però després no tenen límit: “Si no els llegim, si són bons, és per desconeixement o prejudici”, continua. Dos dels llibres que ha escollit han estat premiats, si bé “no han tingut la mateixa repercussió en premsa que si el premi hagués estat de literatura per a adults, però són igualment bons”.

Per a Anna Manso, aquest club de lectura també és una excusa perquè els pares engresquin els nens a la lectura, ja que una bona manera d’incitar-los és parlar amb ells del que llegeixen. “La literatura, repeteixo, no té edat. Només hi ha llibres bons i llibres que no ho són. I la resta són prejudicis”, conclou.

Els set llibres que ens proposa Anna Manso

Cada mes, a partir del dia 10 i fins al 9 del mes següent, es treballa un llibre diferent. Durant el mes de novembre, es llegirà La meva família i altres animals, de Gerald Durrell (Edicions Viena,  Butxaca / Alianza), una novel·la divertida, entranyable i força coneguda, que explica la infantesa de l’escriptora als anys 30, quan vivia a l’illa grega de Corfú, on viu juntament amb la seva família: “una mare atabalada però infatigable, un germà escriptor i excèntric, el famós Lawrence Durrell, un germà amant de la caça i una germana a qui agrada prendre el sol”, explica Manso. En aquesta illa, l’autor descobreix el seu amor envers els animals i viu el que per a ell seran uns anys paradisíacs.

Molsa, de David Cirici (Edebé), és la lectura del desembre. Amb aquesta novel·la, amb la qual Cirici va guanyar el 2013 el Premi Edebé, Anna Manso ens proposa un repte: llegir un llibre de literatura infantil “per demostrar un empíricament que la bona literatura no té edat, i que els llibres que llegeixen els nostres fills, si són bons, també ens poden produir un gran plaer lector, fins al punt de compartir lectures”. Molsa és la història d’un gos que durant un conflicte bèl·lic inconcret es veu abandonat per la família que el cuida i ha d’enfrontar-se al desconegut. El gos buscarà incansablement la seva família, i en la seva recerca, “en què l’olor és un element important, passa aventures i desventures, convençut que la Janinka, la seva petita mestressa, és viva”.

La lectura per al gener és La universitat de la vida, de Rob Riemen (Arcàdia). Es tracta d’una obra en què dinou amics de l’autor —personalitats de l’àmbit de la cultura internacional— expliquen què els ha ensenyat la vida al llarg dels seus setanta anys, ple de referències sobre els pares, les persones que els van marcar, etc. “Una delícia de llibre, fàcil de llegir, i amb una gran dosi d’humanitat i intel·ligència. Només amb aquest llibre ja podríem fer tot el club de lectura”, explica Manso.

Propios y extraños, d’Anne Tyler (Alfaguara) és la lectura del mes de febrer. Tyler s’ha especialitzat en el retratde la famílies i “sap fer-ho amb tendresa, humor i perspicàcia”, assegura Anna Manso. En aquesta novel·la, encara les diferents maneres de criar de dues famílies americanes, els Yazdan, d’origen iraní, i els Donaldson, de Baltimore, una família de “tota la vida”, que es coneixen a l’aeroport en el moment en què els donen les seves filles xineses en adopció.

Fario, de Santi Baró (Cruïlla), és la lectura del mes de març i va guanyar el Premi Gran Angular l’any 2014. L’Andrea, la protagonista, és enviada als Pirineus, a viure amb l’avi, després que la seva mare, desesperada, ja no sap què fer amb ella. La relació amb l’avi i la néta, però, no és fàcil, i l’Andrea patirà el pes del passat, i haurà de decidir què vol fer amb la seva vida.

La lectura del mes d’abril és Val més educar, de Gregorio Luri (Portic i La Butxaca). Segons Anna Manso és “un compendi de consells carregats de saviesa i sentit comú, una crida a retornar la tranquil·litat als pares angoixats que estan convençuts que ser pare ara és com una professió i que cal saber-ho tot”. L’obra està estructurada en capítols molt breus, encapçalats per un consell igual de breu, però savi i efectiu.

L’última obra del club de lectura és Diari del tot verídic d’un indi a mitja jornada, de Sherman Alexie (Alfaguara). Segons Manso, és un “crossover que ha rebut molt bones crítiques i que ens acosta a la difícil adolescència de l’autor”, ja que està basada en les seves experiències vitals. És, doncs, una crònica d’adolescència d’un jove indi americà que procura allunyar-se de la vida a la qual, creia, estava destinat a viure. La novel·la va tenir un gran èxit i el 2007 va obtenir el National Book Award for Young People’s Literature.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació