Els grans amants no poden ser grans amics

14.03.2017

És possible l’amistat entre un home i una dona? Tots hem tingut un amic amb qui, en un moment determinat, hi ha pogut haver tensió sexual i ens hi hem sentit atrets. I fins i tot hi hem dormit però no ha passat absolutament res. I ens preguntem: “Hauríem esguerrat l’amistat si ens ho haguéssim muntat?”. George Steiner assegurava que dos amics que es converteixen en amants ja no són amics com abans.

Xavier Bosch | Foto: Toni Moreno

Precisament d’això és del que tracta l’última novel·la de Xavier Bosch, Nosaltres dos. I la pregunta amb què encapçalo l’article també encapçala la novel·la, que acaba de publicar Columna Edicions —serà publicada en castellà per Planeta— i que promet ser un dels hits d’aquest Sant Jordi. Segons l’editora de Columna, Glòria Gasch, aquesta novel·la es troba en la mateixa línia que Algú com tu, que a l’escriptor li va valdre el Premi Ramon Llull 2015: “D’Algú com tu es van vendre més de 60.000 exemplars en català i va ser el llibre més venut del 2015, així com el Premi Ramon Llull més venut dels últims nou anys”, assegura l’editora. Es va traduir a set idiomes diferents.

Nosaltres dos

Nosaltres dos sorgeix de la desesperació per la mort del meu millor amic Francesc”, aclareix Bosch. Al periodista l’unia una llarga amistat de 34 anys amb el poeta Francesc Garriga Barata, que va ser professor seu però que a més era amic del seu pare. És a ell a qui ha decidit homenatjar amb aquest llibre. Aquest és l’any dels tributs a Francesc Garriga, ja que LaBreu Edicions publica aquesta primavera la seva obra completa.

La novel·la parteix d’aquest sentiment de pèrdua d’un amic, però vol plantejar una cosa radicalment diferent, ja que se centra en l’amistat d’un home i una dona, en Kim i la Laura: “El món dels sentiments té més recorregut i no volia escriure una cosa personal, sinó que va ser el meu punt de partida”, continua l’escriptor. En Kim és un seductor despreocupat, urbanita, fill d’un hoteler del Passeig de Gràcia, i la Laura és filla de Banyoles, una persona natural, idealista i detallista.

La novel·la s’estructura en tres grans parts, separades per un període de 15 anys. La primera, el 1984, quan els dos protagonistes es coneixen a la facultat de Traducció i Interpretació de la UAB. Han de fer un treball sobre una obra i decideixen triar Frankenstein, de Mary Shelley, novel·la que forma part del romanticisme. És així com neix l’amistat entre ells dos, i que s’allargarà i “superarà els esculls que els posa el destí”, afegeix Bosch.

La segona part té lloc durant l’any 2000, quan, amb 35 anys, en Kim i la Laura es tornen a trobar i la tercera, el 2016, quan en Kim fa 50 anys i ho decideix celebrar amb una festa a l’hotel familiar. “Quan arribes als 50 anys, poses el comptador a zero. Victor Hugo deia que els 40 era l’edat madura, però que els 50 era la joventut de l’edat madura”, explica el periodista. L’escenari de la trama, però, és sempre Barcelona —encara que hi ha alguna petita escapada a Londres i Austràlia—, ja que per a l’autor és una ciutat molt important: “És una ciutat collonuda”.

“Encara tenia coses a dir sobre les emocions”

Xavier Bosch assegura que encara tenia coses a dir sobre les emocions, després d’haver escrit Algú com tu. “Quan vaig acabar la novel·la i vaig saber que havia guanyat el Premi Ramon Llull, també vaig saber que el meu amic Francesc estava a punt de morir”. Nosaltres dos li ha servit per parlar de l’amistat i, encara més, per explorar quins en són els límits. “L’amistat és més permanent i profunda que l’amor”, assegura Bosch.

Per a l’editora, aquesta novel·la va més enllà de l’amistat i és un homenatge a la dona madura. “Quan arriben als 50 anys, les dones es van fent invisibles, mentre que els homes no. Jo reivindico que les dones de 50 anys són igualment atractives, en tots els aspectes”, argumenta Bosch.