Els gossos d’en Vallès

24.01.2016

Josep Maria Vallès és un dels dibuixants humorístics que aportaren al panorama català i espanyol una alenada d’aire sanament fresc, tal com també feren Ja (Jordi Amorós), Óscar (Óscar Nebrera), Ivà (Ramon Tosas) i d’altres. Supervivent de les batalles del final del franquisme i de la transició a la democràcia, ha publicat ara una recopilació dels seus acudits i historietes.

'Mira que eres perro'.

‘Mira que eres perro’.

Es tracta de l’obra Mira que eres perro, editada per Ediciones La Cúpula a finals del 2015: un atractiu llibre de format 27’5 x 22 cm, amb acudits i historietes en blanc i negre i 104 pàgines, on tan sols es troba a faltar un text orientador sobre els dibuixos de Vallès els anys i les publicacions on s’editaren.

Amb un estil volgudament “lletgista”, amb personatges plens de bonys, com patates o moniatos amb potes, amb gossos que parlen –l’animal preferit pel dibuixant– i que posen en solfa les contradiccions i les situacions surrealistes del ciutadà corrent, això és, de l’home que treu cada dia el seu gos a passejar i a fer més coses pels carrers de qualsevol de les nostres ciutats.

Situacions bèsties que desencadenen la rialla gratificant, els seus escenaris i situacions, almenys alguns d’ells, són intemporals i, d’aquí a un temps, crec que continuaran sent vigents i desencadenaran sens dubte aquest estrany mecanisme que ens fa riure o almenys somriure.

Juga també amb l’escatologia que l’univers caní ofereix en safata, i és absolutament incorrecte politicament i no apte per a les anomenades “persones d’ordre”, que s’escandalitzen en veure un cul a l’aire però passen sense inmutar-se davant d’un sense sostre. Les seves historietes i acudits, a  més, van dirigits a un públic adult que durant la transició tenia unes quantes publicacions al quiosc. Ara, pràcticament és un sector orfe de lectors.

 

De ‘Por favor’ a ‘El Víbora’

Josep Maria Vallès (Barcelona, 1947) començà el 1960 a publicar a la revista La Peceta. Després, ho féu Garbo (1966-68) i a la publicació humorística Matarratos (1968-69). Però la millor època del dibuixant va ser quan consolidà el seu estil inconfusible de personatges-pelleringa durant la fi del franquisme i la transició, amb la gran florida de setmanaris humorístics.

Una vinyeta del llibre.

Una vinyeta del llibre.

Col·laborà tant a Madrid (a la revista Hermano Lobo) com a Barcelona (a la recordada Por Favor i la seva afillada Muchas Grácias, a El Papus), en diverses revistes que van sofrir l’assetjament del règim franquista mitjançant multes, censures, segrestos o suspensions. Fins i tot atacs terroristes amb bomba com el sofert a la redacció del recordat El Papus. També ha publicat a Bésame mucho, Europa Viva, El Víbora, TMEO, Makoki  i d’altres.

Escadussers, per altra banda, han estat els àlbums o recopilatoris de la seva trajectòria: Cuarenta años de balde (1976), Olor a ajo (Ajoblanco, 1978), ¡Joder con los Aguirre! (1988) i l’últim, Mira que eres perro (2015).

En fi, aquesta obra inclou historietes com “Cuidado con el perro”, “La ciudad y los perros”, “Buenas noches”, “En el alero”, “Vídeo Club”, “¡En compañía de lobos!”, “¡¡Preguntas!!” i un llarg etcètera, esquitxades per acudits com el que es veu un home assegut en una butaca amb un gos a la falda que li diu: “Si me das un beso me convertiré en una princesa bellísima”, i l’home li respon: “¡Pero sin lengua, eh!”.

Vallès, a més, ha tocat diverses tecles professionals i ha estat productor cinematogràfic, realitzador de cinema d’animació i també guionista per a diverses televisions. Si voleu conèixer l’autor i assabentar-vos de tots els entrellats dels seus personatges, podeu assistir el proper 26 de gener, dimarts, a les 19 h, a la presentació del llibre al Reial Cercle Artístic, al carrer dels Arcs número 5 de Barcelona.