Dramaturgs catalans: pont aeri o vol directe a Nova York?

25.02.2015

“Aquest any els autors catalans hem estrenat més a Madrid que a Barcelona” criticava recentment Jordi Casanovas. Una queixa amb més fonament del que sovint ens agrada admetre. I és que actualment, a les cartelleres de la capital de l’estat hi podem trobar noms com Jordi Galceran, Guillem Clua, Carlos Be, Josep Maria Miró o el mateix Casanovas, entre d’altres. A aquesta llista s’hi suma ara el cicle 20-40 que tindrà lloc cada quinze dies al Centre Cultural Blanquerna.

Jordi Galceran | Foto d'Adrià Calvo

Jordi Galceran, el nostre dramaturg més internacional | Foto d’Adrià Calvo

20-40 és un cicle de lectures de textos guanyadors o finalistes del Torneig de Dramatúrgia del Temporada Alta. Un total de vint peces breus d’autors com Roger Peña, Jordi Casanovas, Paco Mir, Carol López, Pere Riera o Jordi Galceran interpretades, també, per dos actors. En aquest cas noms tan populars a l’escena madrilenya com Juanjo Puigcorbé, Antonio Molero o Rebeca Valls. L’objectiu de les lectures, però, és de donar a conèixer aquesta “collita catalana” ja que després de cada peça tindrà lloc un col·loqui postfunció amb l’autor i els actors de la lectura.

A més de Madrid, aquest mes de març també trobarem representació catalana a Nova York. El IATI Theater ha programat, dins el seu programa de desenvolupament, lectures dramatitzades de tres obres de dramaturgs catalans: Gazoline de Jordi Casanovas, El hombre del frac d’Alberto Ramos i The Kitchen de Roger Simeon. A més de presentar els seus textos al públic, el IATI ofereix sessions amb tots els autors per comentar les obres amb la finalitat que, a partir d’aquestes trobades (presencials, per escrit o Skype), reescriguin el text. Finalment, el mateix teatre busca director i actors per fer la lectura dramatitzada. Ja ho veuen, la dramatúrgia catalana no té fronteres.