Els contacontes o l’art de dir la veritat

11.10.2018

Del 15 al 20 d’octubre els contacontes aterren a la ciutat de Barcelona en el marc de la 9a edició del Festival de Narració Oral de Barcelona, Munt de Mots 2018. I, s’instal·len en un moment en el qual,com a societat, vivim immersos enmig de les fake news, els deepfakes i la sobreexplotació d’informació. És per això, que el festival d’enguany reivindica l’art de dir la veritat a través del conte.

Oriol Toro a l’acte de cloenda del Festival Munt de Mots de l’any passat.

Munt de Mots s’inaugurà el 15 d’octubre a les 20 h a la Sala Luz de Gas a càrrec de l’associació Munt de Paraules i el Centre Cívic Pati Llimona. A més, el festival de contacontes més gran i rellevant del nostre país, enguany ha apostat per fer créixer les accions solidàries i ajudar als que més ho necessiten. Rubén Martínez, director del festival, ha explicat que la idea és destinar medicines a l’ONG Salut per Veneçuela. “El país de Veneçuela passa per la crisi sanitària més greu de la seva història. Des del festival, procurarem convidar al nombre més gran de persones possible perquè portin medicines i col·laborin en la taquilla inversa, amb la qual es pagarà l’enviament d’aquests medicaments fins a Caracas”, explica Martínez. Una altra acció solidària que organitza el festival des de fa diverses edicions, és la narració de contes als hospitals Santa Creu, Sant Pau, Sant Joan de Déu i l’Hospital Clínic. D’aquesta manera, els contacontes es traslladaran a les clíniques per explicar històries als més menuts. “L’acció social ha sigut una font de gran alegria par nosaltres. Els contes en els hospitals són rebuts – i ara esperats- amb uns somriures que valen molt per nostres”, afegeix Martínez.

El festival, que porta un ampli ventall d’activitats, es realitzarà en diversos espais de la ciutat: des de biblioteques, centres cívics, llibreries – l’Ateneu Rosa de Foc, l’Ateneu Roig, La Casa de los Cuentos o Teatre el Almazen – acolliran narradors de diversos països, com Alemanya, Camerun, Argentina, Bèlgica amb noms d’autors com Boniface Ofogo, Carolina Rueda, Eugenia Manzanera, Paula Carballera i altres narradors provinguts d’altres països.

Els espectadors podran assistir i escollir més de 40 activitats. Entre les quals s’ha organitzat una Marató de contes infantils per a nens a partir de 3 anys, que es durà a terme el dissabte 20 d’octubre a partir de les 11.00 h a la Biblioteca del Clot-Josep Benet a càrrec del Banc d’Aliments, l’espai Cuneta Linguae, on els contistes convidats explicaran contes en la llengua del país del qual provenen o, diverses conferències i tallers sobre l’art de narrar contes.