Els clubs de lectura, un regal per a la societat

La lectura és un acte invisible, íntim i personal que requereix l’esforç de moure de forma laboriosa els ulls línia rere línia durant un temps determinat.

Ramon Garcia

Ramon Garcia

Llicenciat en Filologia Hispànica i tècnic d'Educació a l'Ajuntament de Sallent. Ha fet una tesi sobre la literatura espanyola de la postguerra.

La lectura és un acte invisible, íntim i personal que requereix l’esforç de moure de forma laboriosa els ulls línia rere línia durant un temps determinat. No obstant això, aquest esforç té unes recompenses molt favorables per a les persones, estimula la seva activitat cerebral, reforça les connexions neuronals, augmenta la reserva cognitiva del cervell, protegeix de les malalties neurodegeneratives i, el més important, permet a aquells que la practiquen endinsar-se en altres mons, en  altres vides, en unes aventures diferents, sovint per fugir d’aquelles que protagonitzen la rutina diària.

Vinyeta d'un club de lectura

Els clubs de lectura s’han convertit al llarg de tots aquests anys en l’espai col·lectiu  ideal per sortir d’aquest acte invisible, íntim i personal de la lectura.  La suma d’individualitats, d’intel·ligències, d’experiències personals respecte a la lectura  atorguen a la col·lectivitat un coneixement propi. Tot i llegir el mateix llibre, cada participant del club ha llegit un llibre diferent perquè la pàtina de les seves individualitats ha quedat sobre la lectura, fent que, al compartir-les, es creï un coneixement col·lectiu únic sobre la lectura realitzada. Els lectors no són escriptors, ni crítics literaris, ni especialistes en literatura. Els lectors són simplement persones. No és important ni imprescindible haver llegit molt o ser un entès en literatura perquè el que és realment important compartir en aquest espai és l’experiència que cada un d’ells ha viscut amb la lectura del llibre. Aquesta experiència és tan diversa que permet analitzar una lectura des d’una vessant més crítica i professional fins a una de més anecdòtica i emotiva. En finalitzar els clubs de lectura, els participants marxen amb un coneixement propi resultat de les individualitats compartides que els permetrà reafirmar-se en els seus plantejaments inicials o canviar opinió sobre la lectura realitzada.

La Diputació de Barcelona fa que tot aquest intercanvi de coneixement desinteressat tingui una recompensa més enllà de la personal. Es podria dir que els lectors dels clubs de lectura reben un regal a l’any per part d’aquelles institucions que els organitzen i promocionen. La Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona premien els seus clubs de lectura convidant-los a participar en una acció cultural. Enguany s’ha celebrat al teatre Kursaal de Manresa i ha acollit més de 1.300 lectors que van poder gaudir en exclusiva de la representació teatral de l’obra El Test de Jordi Vallejo. L’acte va estar conduït per l’escriptor Genís Sinca, que va moderar també un petit col·loqui amb la companyia artística. Aquesta iniciativa fa cinc anys que es va iniciar regalant anualment als més de 500 clubs de lectura existents a la província de Barcelona un acte cultural de qualitat. Les representacions teatrals d’Aloma, realitzada per Dagoll Dagom, d’Adreça desconeguda, dirigida per Lluís Homar, de Stockmann, una adaptació lliure d’Un enemic del poble d’Ibsen, o el concert de Raimon a L’Auditori han estat els regals rebuts anteriorment.

Club de lectura

Un regal o, si es vol dir d’un altre manera, un gest de reconeixement a la tasca duta a terme pels clubs de lectura. Un moment en el qual s’evidencia que la lectura és una activitat enriquidora i agradable de la qual gaudeixen moltes persones, encara que no ho sembli. I que els clubs de lectura són una eina molt potent per crear coneixement, però també per fomentar el diàleg, per respectar opinions… Cada club de lectura és un món, i cada sessió és un viatge sense mapa, sense destí, en el qual s’avança col·lectivament, anant i tornant, orientant-se i desorientant-se, perdent-se i retrobant-se, per arribar a un destí individual. Un destí consensuat  entre tots , en el qual tothom se sent còmode, amb uns paisatges comuns però que en marxar cadascú el recordarà des d’una mirada pròpia i única creada de tots els moments viscuts al llarg d’aquest viatge.

Si els lectors poden considerar que les trobades dels clubs de lectura són un regal per a ells, les institucions que els promouen han de saber que el veritable regal per la nostra societat és l’existència de Clubs de Lectura.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació