Els clàssics catalans en ruta a les biblioteques públiques

31.01.2013

El Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya i Espais Escrits. Xarxa del Patrimoni Literari Català col·laboren en un projecte conjunt per fer més presents els clàssics literaris catalans en l’agenda d’activitats de les biblioteques públiques i els seus clubs de lectura. L’objectiu és difondre el patrimoni literari català i acostar-lo als lectors d’avui.

 

La Fundació Josep Pla de Palafrugell forma part de la xarxa Espais Escrits

 

L’associació Espais Escrits, constituïda per 54 centres de patrimoni literari, disposa de serveis i instruments per tal que les diverses biblioteques de Catalunya tinguin més fàcil el seu treball de difusió dels clàssics i els puguin fer més presents entre els seus lectors.
Una de les propostes més atractives és la que ofereix la possibilitat de fer Rutes Literàries als usuaris dels Clubs de Lectura de les biblioteques públiques del nostre país. Després de llegir i comentar una obra literària no hi ha res millor que endinsar-se en el llegat de l’autor i conèixer in situ el seu univers personal i creatiu. Descobrir els paisatges on va viure, on va inspirar-se, tot llegint fragments de la seva obra de la mà de guies literaris especialitzats en l’autor i la seva bibliografia.

Una altra possibilitat és la dinamització d’un Club de Lectura a través de l’obra d’un clàssic català associat a la xarxa d’Espais Escrits.  Un especialista sobre  l’autor escollit per la lectura del Club, assistirà com a dinamitzador de la sessió corresponent  per presentar l’obra i conduir el debat. Les biblioteques catalanes programen més de 500 clubs de lectura en l’actualitat.

Per últim, també s’ofereix la possibilitat de ser Amic d’Espais Escrits per obtenir informació relacionada amb les activitats literàries que ofereixen els membres de la xarxa i, així, conèixer més els clàssics catalans visitant  el país.

Espais Escrits. Xarxa del Patrimoni Literari Català és una associació caracteritzada per la seva professionalitat i territorialitat. En l’actualitat està formada per 54 entitats que vetllen, cadascuna des del coneixement i el rigor per la promoció de l’estudi, la lectura i la difusió del llegat tant tangible com intangible del patrimoni literari català.

Aquests diversos centres que formen la xarxa estan escampats arreu de la geografia dels Països Catalans, fent visible la riquesa i el potencial del patrimoni literari català arreu del territori.

Amb aquest projecte es dóna a conèixer els clàssics catalans que han configurat i configuren la nostra memòria col·lectiva com a comunitat, alhora que acosta el públic lector al territori, oferint la possibilitat de conèixer els indrets on els autors catalans van néixer o viure i que després podem gaudir en les seves grans obres.

Des del Servei de Biblioteques de la Generalitat s’estan engegant altres accions amb la finalitat de fer més presents els clàssics catalans a les 359 biblioteques del Sistema de Lectura Pública: un cànon treballat des de la Institució de les lletres catalanes permetrà fer una diagnosi de l’estat de les col·leccions de clàssics a les nostres biblioteques. També s’estan dissenyant accions conjuntes amb l’Associació d’Amics d’Els Clàssics de l’editorial Barcino.