Els castells medievals, patrimoni català

Els castells son un dels trets definitoris del nostre territori

Carlota Rubio

Carlota Rubio

Periodista cultural

El nom de Catalunya ve de Castlà, que a l’Edat Mitjana era el nom que rebia qui tenia el govern i la jurisdicció d’un castell. Aquestes construccions, doncs, son un dels trets definitoris del nostre territori, no només pel seu valor arquitectònic i paisatgístic, sinó també pel testimoni material de més de sis segles d’història. És per això que l’exposició L’esplendor dels castells medievals catalans, que estarà oberta fins al 2 de juny al Museu d’Arqueologia de Catalunya, posa en rellevància aquestes grans fortificacions que tantes històries, tant reals com imaginàries, han inspirat.

L’esplendor dels castells medievals catalans neix arran dels contactes entre el Museu d’Arqueologia de Catalunya amb el Museu del Jade i de la Cultura Precolombina de San José de Costa Rica, iniciades l’any 2016. Entre aquestes dues institucions va sorgir la idea de fer un intercanvi d’exposicions, que servissin a ambdós països per mostrar part del seu patrimoni cultural. Jordi Tura, comissari de l’exposició, va triar la temàtica dels castells, abordats des d’una òptica arqueològica, com a carta de presentació del nostre país a Costa Rica. L’exposició va mostrar-se a San José al març i, posteriorment, va ser traslladada al MAC, on es podrà visitar fins al 2 de juny. Per la seva banda, El Museu del Jade va portar l’any passat a Barcelona l’exposició Xamans i esperits. Tresors del Museu del Jade.

Per aquest afany divulgador, l’exposició aporta una visió sintètica sobre els castells, sense entrar en profunditat en cap aspecte. La mateixa museografia (que amb lones fosques imita una muralla), la cinquantena d’objectes procedents de diferents castells catalans, les maquetes de catapultes a escala real i els interactius de realitat virtual augmentada tracten de traslladar al visitant a la quotidianitat de la vida al castell. Això es complementa amb les fotografies d’un recull de castells catalans, així com amb la reproducció de representacions pictòriques gòtiques, com la de la batalla de Mallorca, l’original de la qual es troba en el Museu Nacional d’Art de Calalunya.

Així i tot, qui vulgui parar-s’hi estona, pot sortir de l’exposició amb una bona visió històrica de l’evolució dels castells entre els segles X i XV. Catalunya, com a terra fronterera al llarg de bona part de l’edat mitjana, va ser una zona de confluència de cultures, fet que la converteix en un espai privilegiat per comprendre l’evolució dels castells medievals. Gràcies a les imatges de castells exposades, es pot observar que aquestes construccions son, en essència, heterogènies: les condicions del terreny, els materials disponibles o la ubicació podien ser molt diversos. No obstant això, es pot establir una relació entre l’evolució dels castells i els avenços armamentístics. Els castells son, en primera instància, una fortificació militar de defensa, fet pel qual el desenvolupament en tecnologia militar va anar transformant-los fins a fer-los entrar en decadència amb l’arribada de les armes de foc a partir dels segles XV i XVI. És per això que part dels objectes que mostra l’exposició, molts d’ells provinents del castell Montsoriu, estan relacionats amb aquesta evolució del material de guerra.

Però a banda del seu component militar, l’exposició vol posar en rellevància que a dins dels castells hi havia vida. Vaixelles de ceràmica, peces d’escacs de cristall de roca o penjolls de bronze son testimonis del luxe amb què vivia la noblesa medieval dins d’aquestes construccions que ara ja formen part del patrimoni català.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació