Els arxius obren portes

7.06.2019

Amb motiu del Dia Internacional dels Arxius, que té lloc aquest diumenge 9 de juny, diferents arxius de la Xarxa d’Arxius Municipals (XAM) de la Diputació de Barcelona, organitzen una sèrie d’activitats per donar-se a conèixer a la ciutadania com garants de la conservació i preservació del nostre patrimoni documental. Algunes de les exposicions que es presentaran se centren en el 40 aniversari de les primeres eleccions democràtiques. Us detallem algunes de les propostes què podreu veure amb motiu d’aquesta celebració.

L’Arxiu Municipal i l’Arxiu de la Memòria Popular de la Roca del Vallès ha recopilat elements representatius de les primeres eleccions municipals de l’abril del 1979 que han estat cedits per veïns i veïnes i que es presenten a l’exposició «Fa 40 abrils a la Roca».  La mostra es podrà visitar fins al 14 de juny al Centre Cultural de la Roca.

Per la seva part, l’Arxiu Municipal de Castellbisbal presenta l’exposició «40 anys. Retorn dels ajuntaments democràtics a Castellbisbal» on a través de documents es retraten les primeres eleccions municipals democràtiques a Castellbisbal després de la dictadura. La mostra es podrà visitar del 10 al 28 de juny al Vestíbul de l’Ajuntament de Castellbisbal.

L’Arxiu Municipal de Granollers presenta imatges d’espais públics, edificis, celebracions, activitats i fets destacats del Granollers de l’any 1979, a l’exposició –«El Granollers de 1979». Complementant la mostra es presenta una selecció de documents de l’Hemeroteca Municipal amb materials de les candidatures i propaganda electoral.

Desmuntant la República 

A aquestes mostres s’ha d’afegir l’exposició virtual «Desmuntant la República»organitzada per l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona amb 129 documents d’orígens i tipologia diversa, procedents de 48 arxius d’ajuntaments que formen part de la Xarxa d’Arxius Municipals (XAM) que reben el suport de la Diputació a través dels seus arxivers itinerants. En aquest cas, la mostra es centra en el període de finals de la República fins l’inici del Franquisme.

Desmuntant la República és una mostra de documents d’arxiu d’ajuntaments de la província de Barcelona, formada per 129 documents procedents de 48 arxius municipals.

Es tracta d’una presentació de retalls de la vida d’homes i dones que van viure el període cronològic que abasta majoritàriament des de l’any 1936 fins als anys 1950 i que inclou des de l’esclat de la Guerra Civil fins l’inici i consolidació de la Dictadura del General Franco. L’objectiu és mostrar el profund canvi que va patir la societat catalana a tots els nivells -social, polític, econòmic i cultural- en el pas de la Segona República a la imposició del Franquisme, quan es compleixen 80 anys de la fi de la Guerra Civil espanyola.

La intencionalitat de Desmuntant la República és difondre la cruesa i l’esperit de revenja que va evidenciar el règim franquista envers el bàndol perdedor i que van patir directament els nostres avantpassats més directes. Tants anys després costa de creure aquella demostració d’odi i repressió. Amb tot, ens ha de servir per defensar i millorar els drets i les llibertats de les nostres democràcies actuals.

Altres activitats per celebrar el Dia internacional dels Arxius

L’Arxiu Municipal de l’Hospitalet dedica una exposició virtual al músic i compositor local Jaume Ventura Tort (1911-1985), amb un repositori d’imatges de partitures, moltes d’elles manuscrites, i d’àlbums personals que inclouen fotografies, programes i fulletons, retalls de premsa, cartes i dedicatòries. Tota aquesta documentació està disponible al portal d’imatges de l’arxiu a l’apartat d’exposicions «Jaume Ventura Tort. Un testimoni de la seva obra».

L’Arxiu Municipal de Castellar del Vallès organitza dues jornades de portes obertes avui divendres 7 de juny i dissabte, dia 8, de 17 a 20 hores, per visitar lliurement els diversos espais de l’equipament, i una mostra dels documents del fons municipal.

A l’Arxiu de Sant Cugat s’organitza l’activitat infantil «L’Ot del Paperot i el teu arxiu» dissabte 8 de juny a les 11.30 h, on un titella ratolí de l’arxiu ensenyarà a petits i grans com crear el seu arxiu personal. L’activitat tindrà lloc a l’ajuntament i s’adreça a públic general i famílies, especialment a aficionats al patrimoni, amb reserva prèvia necessària.

L’Ajuntament de Caldes de Montbui organitza jornades de portes obertes els dies 12 i 13 de juny a l’Arxiu Històric situat a la Biblioteca i el 14 de juny es farà una xerrada sobre la recerca genealògica i les fonts documentals per fer un arbre genealògic.

La Xarxa d’Arxius Municipals

La XAM va ser constituïda l’any 2003 i és l’instrument de col·laboració de la Diputació de Barcelona, per tal de garantir la correcta gestió del patrimoni documental local dels ajuntaments majors de 10.000 habitants i, alhora, dóna suport als ajuntaments menors de 10.000 habitants a través d’un equip d’arxivers itinerants.

La XAM dona servei a un total de 231 arxius municipals de la demarcació de Barcelona, a través dels arxivers itinerants que garanteixen el manteniment de 147 arxius municipals i també el suport als arxivers de 84 municipis mitjançant la Central de Serveis Tècnics.