Els arxius celebren el seu Dia Internacional

2.06.2019

Hi ha dia internacional del joc, de la rialla, del Braille, de les aus migratòries, de la cervesa, del càncer de mama, de les muntanyes… i dels arxius. Només a Barcelona, es conserven cinquanta quilòmetres de documents en paper, tres milions de fotografies i milers de documents gràfics, audiovisuals, electrònics i sonors que son testimoni de mil·lennis història. El dia 9 de juny (i durant dues setmanes al voltant d’aquest dia), amb motiu d’aquesta diada mundial, l’Arxiu Municipal de Barcelona organitza tallers, exposicions, jornades i conferències que posen en rellevància el patrimoni documental de la ciutat.

Amb motiu del Dia Internacional dels Arxius, s’organitzen tallers d’arxivística domèstica | Foto: Eva Guillamet

La jornada d’activitats arran del Dia dels Arxius es marca com a objectiu “explicar el paper clau que desenvolupen els arxius com a garants de la seguretat i la transparència de les actuacions de l’Administració, com a promotors de la preservació de la memòria històrica i com a protectors del dret de la ciutadania a accedir a la informació i al coneixement”. Durant dues setmanes al voltant d’aquest dia internacional i amb aquest afany divulgatiu, l’Ajuntament de Barcelona organitza activitats culturals arreu de la ciutat.

Arran de la jornada, s’inauguren quatre exposicions diferents. La democràcia al carrer. Fotografia política del col·lectiu SE-GRÀ. 1977-1980 (Espai Dalmau del Born Centre de Cultura i Memòria) situa, a partir del fons fotogràfic del col·lectiu de Serveis Gràfics, els carrers com un espai comú on, entre els anys 1977 i 1980, es va fer visible la transició.  En segon lloc, hi trobem La ciutat dels passatges. Abans de la Via Laietana (Arxiu Fotogràfic de Barcelona), un recorregut sobre places, carrers i espais diversos que hi havia abans de la construcció de la Via Laietana. Una mà de cartes. Col·lecció de naips de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona (1529–1988) (Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona) mostra els orígens dels naips als cercles cortesans europeus del segle XIV, així com diferents tipologies de baralles al llarg de la història. Finalment, Fer la Barcelona democràtica. La il·lusió dels aprenents. 1979-1983 (Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona) commemora el 40è aniversari de les eleccions municipals del 1979 a partir de la documentació que se’n conserva.

Per altra banda, alguns dels centres arxivístics de la ciutat obriran les seves portes a tot aquell qui vulgui conèixer la tasca que s’hi fa. Participen els Arxius Municipals dels districtes de Sant Andreu (3 de juny) i Sant Martí (5 de juny), així com l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona (20 de juny). Al Born Centre de Cultura i Memòria, s’hi celebra la segona jornada participativa amb els centres d’estudis i recerca de la ciutat, on es tractarà la transformació social i cultural de la ciutat i la recuperació de la història local com a element impulsor de la democràcia des de l’època de la transició (1 de juny).

El dia 12 de juny, els historiadors Francesc Caballé i Xavier Cazeneuve ofereixen a l’Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona una xerrada-col·loqui sobre la interpretació dels documents en una recerca. I el 19 de juny Saida Palou i Agustín Cocola-Gant presenten el seu llibre Barcelona Cosmopolita.

Si algú, a banda de descobrir la tasca de l’arxivística en un sentit professional, té ganes d’aprendre aplicacions pràctiques d’aquesta disciplina pel dia a dia, s’ofereixen dos tallers que tracten de donar eines per gestionar els arxius domèstics. D’una banda, Photo Family Talks destaca el treball que poden desenvolupar els arxivers domèstics amb l’ús de codis. De l’altra, Arxivística domèstica ofereix una introducció als principals conceptes de l’ofici amb un enfocament aplicable a l’entorn domèstic. Ambdós tallers s’ofereixen en dues edicions en dies i espais diferents.

Pots consultar la informació sobre el Dia Internacional dels Arxius i descarregar-te el programa d’activitats.