Els artistes també s’equivoquen

24.05.2019

“No només bones pràctiques”, diu el lema de Peccata Minuta, una iniciativa que reuneix artistes i els fa conversar. Aquest cop ha estat el torn de la il·lustradora i realitzadora audiovisual Lyona Ivanova i el també il·lustrador Ricardo Cavolo, moderats per Cristina Abelló. L’objectiu de la xerrada: posar sobre la taula errors i experiències de frustració dels convidats, temes poc freqüents en trobades culturals, que en aquest cas busquen fugir del discurs de l’èxit i humanitzar els artistes de professió.

Il·lustració de Ricardo Cavolo

La trobada va tenir lloc a la històrica papereria Raima de Barcelona i, pel caràcter intimista del tema proposat, va ser de petit format, cercant la proximitat amb el públic. Cristina Abelló va fer parlar als dos artistes sobre els seus errors de principiants, moments de fracàs, males relacions amb professors castratius, referents (positius i negatius), projectes frustrats i defectes personals. Tot plegat, va fer que la sessió adoptés un ambient pedagògic i empàtic, més proper a la teràpia conjunta que al de la ponència.

Lyona Ivanova es va definir com “ingènua, insegura, inconscient i impulsiva”. La il·lustradora és coneguda tant pels dibuixos entranyables i còmics que penja al seu compte d’Instagram, com per haver dirigit els videoclips de nombroses superstars del país com l’Aitana d’OT, La Pegatina o Love of Lesbian. L’artista es va declarar nostàlgica de la inconsciència de què gaudia als seus inicis d’artista i va reconèixer patir moments de frustració intensa quan les dates d’entrega se li tiren a sobre.

Il·lustració de Lyona Ivanova

Ricardo Cavolo (“derrotista, pessimista”) és conegut pels seus dibuixos a mig camí entre la realitat i la fantasia, plens de referències i de colors molt vius i compta amb col·laboracions amb marques internacionals de la talla de Coca Cola o Nike. Va parlar d’un episodi personal tràgic, en què la pressió per acceptar tots els projectes que li arribaven el va acabar obligant a abandonar la professió durant una època per depressió. Això no obstant, el dibuixant va insistir molt en l’oportunitat que brinda a nivell artístic el fet d’explorar les pròpies mancances i frustracions. Així ho demostra la seva obra, que durant els darrers temps ha girat constantment al voltant de les malalties mentals. Per altra banda, l’artista es va declarar partidari de l’art “desconnectat de la monetització”, posant en valor tota aquella creació desinteressada i personal.

El missatge del Peccata Minuta, doncs, va quedar clar. Lyona Ivanova i Ricardo Cavolo, dos artistes que han aconseguit triomfar en l’àmbit de la il·lustració i les arts visuals, tenen defectes, inseguretats i frustracions profundes, com qualsevol ésser humà. Que el seu èxit i aparença a les xarxes socials no confongui a ningú. El seu consell per a aquells qui, com ells, vulguin fer-se un lloc en el món de l’art? El de sempre: fer el que t’agrada, paciència i treball dur.