Els amants sobrehumans de Ruth Gutiérrez

22.10.2018

Una autora desconeguda ha guanyat el premi Born de Teatre amb la seva òpera prima, Los amantes sobrehumanos. Ruth Gutiérrez Álvarez (Santander, 1987) no és una persona aliena al teatre. És llicenciada en filologia hispànica i investigadora teatral. Ha dedicat la seva tesi doctoral a les arts escèniques, concretament a l’obra del dramaturg Jesús Campos García, un autor andalús que curiosament havia guanyat el premi Born ell mateix en dues ocasions, els anys 1973 i 1988. Actualment és professora auxiliar del departament de llengües de la ICAM Universitat Politècnica de Nantes a França.

Ruth Gutiérrez ha guanyat el premi Born de Teatre 2018

L’autora va començar a escriure aquesta obra per abordar qüestions que la tocaven de prop. Els protagonistes de l’obra guanyadora són dos discapacitats intel·lectuals. “Aquesta història va néixer sola, de manera molt natural”, ha manifestat l’autora a Núvol. “S’hi qüestionen realitats que donem per fetes d’entrada i sobre les quals hem d’aprofundir per veure-hi més enllà”.

Gutiérrez defineix aquests dos joves discapacitats com a amants sobrehumans. L’autora qüestiona el concepte d’humà, que està corromput. “Vet aquí dues persones que des de la seva innocència han de superar el que és humà per poder viure en llibertat. Han de superar una sèrie de barreres imposades per la societat però també per les seves famílies”.

No és una obra amb una tesi ni un dogma al darrere. “Los amantes sobrehumanos ens parla de dues persones que defensen el seu amor i la seva vida sexual davant l’oposició de les seves famílies, que tenen els seus propis problemes i dilemes personals”. Gutiérrez explora fins a quin punt les famílies poden arribar a privar de llibertat a les persones. “La felicitat pot ser amenaçada per un context atroç i desolat”, explica l’autora.

“Les seves pròpies famílies els incapaciten de moltes maneres i ells no entenen per què els exclouen de la normalitat. El que està en joc és el concepte de normalitat. Celebro que es pugui parlar d’aquestes coses. Ha estat tota una sorpresa que una obra com aquesta hagi guanyat el premi”, diu Gutiérrez, que considera que seria injust que aquesta obra s’estrenés sense actors amb discapacitat intel·lectual.

El jurat de la present edició estava format per Salva Bolta (director escènic i artístic); Tomàs Mestre (actor i director de teatre d’Alacant); Fabrice Corrons (professor a la Universitat de Toulouse, especialitzat en teatre català contemporani); Victoria Szpunberg (autora teatral i professora de dramatúrgia de l’Institut del Teatre i a l’Escola Superior de Coreografia de Barcelona) i María José Sánchez-Cascado (professora de teatre espanyol a la Universitat de Barcelona). Segons la valoració del jurat, Los amantes sobrehumanos presenta uns personatges que t’acompanyen un cop has acabat la lectura a causa de la seva complexitat i profunditat. El jurat ha destacat “la valentia de l’autora perquè planteja un teatre inclusiu i arriscat. Destaquen especialment la primera escena per la seva duresa i l’escena set, en la qual l’espectador pot triar entre dues posicions ideològiques”.