Els altres centenaris

23.07.2013

Els poetes Bartomeu Rosselló-Pòrcel, Joan Teixidor i Marià Villangómez també haurien complert 100 anys aquest 2013, al costat de Salvador Espriu. Fa unes setmanes vam dedicar un speaker’s corner a aquests tres poetes amb articles de Sam Abrams, Àlex Susanna i Jordi Valls. Avui hi tornem amb articles d’Antoni Riera Vives, Jaume Coll Mariné i Josep Maria Sala Valldaura.

Joan Teixidor.

Enguany tenim dos centenaris espcialment sonats. Per una banda, els cent anys del naixement de Salvador Espriu, poeta nacional que ha estat elevat una vegada més als altars de la pàtria pel seu compromís cívic i també pel valor de la seva obra. Per l’altra, els cent anys de vida de Joana Raspall, la nostra poeta viva més gran.

Però enguany se celebren també altres centenaris i avui volem recordar el de tres poetes nascuts el 1913: Bartomeu Rosselló-Pòrcel, Joan Teixidor i Marià Villangómez. Rosselló-Pòrcel ha reviscut de la mà de Salvador Espriu. Sebastià Alzamora li ha dedicat una entranyable novel·la, Dos amics de vint anys, que recrea amb una versemblança enlluernadora l’amistat d’aquests dos poetes. La novel·la d’Alzamora ha rebut elogis de Pere Gimferrer, Margarita Ballester i Enric Gomà a Núvol. Per la seva banda, Maria del Mar Bonet ha editat un disc, Fira encesa, que recull totes les cançons que ha fet a partir de la poesia de Bartomeu Rosselló-Pòrcel. El cantautor Miquel Pujadó n’ha parlat a Núvol.  El poeta Jordi Valls li ha dedicat també una auca, que podeu llegir a Núvol.

Joan Teixidor, també nascut el 1913, serà homenatjat a la tardor amb una exposició al Museu d’Història de Catalunya titulada “Joan Teixidor: no visqueu més en fragments”, una mostra comissariada per Sam Abrams, que avui ret el seu particular homenatge a Teixidor des de Núvol. Finalment, Marià Villangómez, poeta i traductor eivissenc, ha tingut també el seu reconeixement gràcies a la publicació de la seva poesia completa a Viena Edicions. Àlex Susanna en fa una semblança molt personal avui a Núvol.