Els adolescents ballen

31.05.2019

El pròxim 6 de juny es podrà veure al Mercat de les Flors l’espectacle Pinya. Aquest és el resultat del projecte Tot Dansa, que posa en contacte estudiants d’ESO i batxillerat amb la dansa contemporània. La iniciativa, liderada per l’Institut del Teatre, el Mercat de les Flors i l’Institut Municipal d’Educació, va néixer amb l’objectiu de promoure la dansa com una eina d’integració i educació social, i permet que els joves ballarins treballin amb destacats professionals del sector. Enguany, l’alumnat ha treballat amb la coreògrafa Sònia Gómez acompanyada d’un equip de ballarins. Vam poder assistir a un assaig i parlar amb alguns dels participants, i l’experiència no pot ser més positiva.

Estudiants de l’Institut Poeta Maragall durant un assaig. Foto: Ester Roig

Enguany al projecte ha comptat amb la participació de 120 estudiants, provinents dels instituts públics XXV Olimpíada (Sants), Martí Pous (Sant Andreu), Escola Antaviana (Nou Barris), Ernest Lluch i Poeta Maragall (Eixample). L’espectacle Pinya comptarà, igualment, amb més de 30 alumnes de l’Escola Municipal de Música Eixample – Joan Manuel Serrat, que interpretaran en directe la música de la peça. A part de Sònia Gómez, les sessions setmanals amb els estudiants (que es van iniciar al desembre), han comptat amb creadors com Núria Guiu i Pau Milla (Col·lectiu Perifèria), Sandra Marín i Amaranta Velarde. Pinya vol ser un treball de recerca col·lectiva que mostri les passions i capacitats dels joves, així com les seves angoixes i frustracions.

El projecte Tot Dansa consta, en realitat, de tres parts: la formació del professorat dels centres d’ensenyament secundari, el procés de creació juntament amb els estudiants i la presentació del resultat final al Mercat de les Flors, en dues sessions a la Sala MAC. Pel Tot Dansa hi ha passat, al llarg dels anys, coreògrafs com ara Toni Mira, Inés Boza, Ramón Baeza, Lipi Hernández o João Lima.

L’assaig al qual vam poder assistir, un dijous al matí a l’IES Poeta Maragall, ens va deixar clares dues coses: a les nou del matí, els adolescents prefereixen ballar que fer matemàtiques (qui no ho voldria?); i el grup de balladors estava format per un 90% de noies i un 10% de nois. Ja se sap, quan és dansa, teatre o arts en general, els nois sembla que desapareixen.

Pinya es podrà veure, en dues sessions, el pròxim 6 de juny al Mercat de les Flors.