Els 9 museus més visitats de la Xarxa de Museus Locals

4.08.2016

Els museus de la Xarxa de Museus Locals (XML) van tenir al llarg de 2015 un total de 1.274.137 visitants, un 17,6% més que l’any anterior. Això suposa el major increment de públic des de la creació de la Xarxa, l’any 2001. Aquests són els més visitats.

Un usuari del Museu Molí Paperer de Capellades observant a contrallum la marca d'aigua d'un paper | Foto: Clàudia Rius

Un usuari del Museu Molí Paperer de Capellades observant a contrallum la marca d’aigua d’un paper | Foto: Clàudia Rius

Els museus locals de Catalunya han incrementat els seus visitants de manera molt notable durant el 2015, segons l’Oficina de Patrimoni Cultural. El públic ha augmentat significativament tant en les activitats organitzades pels museus com en les exposicions permanents. Les activitats organitzades han acollit 517.402 usuaris, fet que representa un increment d’un 23,4% respecte el 2014 i un 66% respecte fa cinc anys. Quant a les exposicions permanents, els visitants van ser un total de 585.998, creixent en un 17%.

La Xarxa de Museus Locals atribueix l’augment de visitants a l’obertura de nous equipaments, ja que el 2015 se’n van obrir 15. En total, la XML compta amb 153 museus, alguns de rellevància notable i amb molta capacitat d’atracció turística, com el Cau Ferrat i el Museu Maricel de Sitges, reoberts al públic després de quatre anys de reformes; el Vinseum, nominat al premi “Millor Museu Europeu de l’any 2015”; o el nou Museu del gènere de punt de Mataró. La renovació d’infraestructures museístiques es veu afavorida pel suport que la Diputació de Barcelona ofereix als museus locals, com ara el projecte “Fem accessibles els museus” o “La mirada tàctil”, que tenen per a objectiu apropar els museus a col·lectius amb dificultats visuals, auditives o de mobilitat.

Si bé és veritat que el 2015 el pressupost total de la XML va incrementar en un 9,6%, situant-se en 20,5 milions d’euros i suposant una mitjana de  306.481€ per museu, aquest import és encara molt inferior als dels anys anteriors a la crisi. El 2006, la mitjana per museu era de 413.741€. La reducció del pressupost ha suposat un augment de la capacitat d’autofinançament dels museus, que actualment es troba en el 20%. De fet, el 2015 els museus de la XML han aconseguit generar un 15% més d’ingressos respecte el 2014, sobretot gràcies a la venda d’entrades, les vendes a botiga i la contractació d’activitats.

En contraposició, el públic escolar, que representa un 18% del públic total, es manté pràcticament estancat i amb valors similars als anys anteriors -només va créixer un 2,3%-. Finalment, el públic de les exposicions temporals, tot i l’increment del 6,6% de l’oferta expositiva temporal per part dels museus, ha mostrat un lleu retrocés, amb una disminució d’un 1,2% en relació al 2014.

Els museus més visitats de la XML

Segons dades que la Diputació de Barcelona publica al document “Estadístiques de turisme. Barcelona: ciutat i entorn”, nou dels deu museus més visitats de la Diputació de Barcelona són de la Xarxa de Museus Locals. El primer és el Museu de la Ciència i la Tècnica (MNACTEC) de Terrassa, que no forma part de la XML. A continuació us n’oferim el rànking.

1. Museu del Cau Ferrat – Sitges

El Museu del Cau Ferrat és la casa-taller on vivia i treballava l’artista Santiago Rusiñol (1861-1931). Pintura, dibuix, escultura, forja, ceràmica, vidre i una bona part de la pròpia obra plàstica de Rusiñol omplen el museu més visitat de la XML, que també conté peces de Casas, Picasso o Gargallo, entre d’altres. El 2015 ha rebut 99.802 visites.

2. Museu de Maricel – Sitges

L’itinerari artístic del museu de Maricel comença al segle X i acaba al XX. Tot plegat s’extreu de les col·leccions del Dr. Jesús Pérez-Rosales, adquisicions efectuades pel Consorci de Sitges del 2012 ençà i donacions de familiars d’artistes com Pere Jou i Alfred Sisquella. Els visitants han passat de 34.585 a 76.790 perquè al 2014 l’estaven reformant.

3. Museu de Badalona

El museu de Badalona duu a terme excavacions arqueològiques a la ciutat i en conserva els fons que en procedeixen, la majoria d’època romana. El museu també gestiona el fons d’art de la ciutat i l’Arxiu Històric. Al subsòl de l’edifici s’hi visita el conjunt arqueològic d’època romana més important de Catalunya. El 2015 ha tingut 65.635 visitants.

4. Museu de Terrassa

El Museu de Terrasa compta amb més de 26.000 objectes en el seu fons. Inclou el Claustre del convent de Sant Francesc; la Torre del Palai i Centre d’Interpretació de la vila medieval de Terrassa; la Seu d’Ègara, Esglésies de Sant Pere; la Casa Alegre de Sagrera i el Castell Cartoixa de Vallparadís. 65.635 persones han visitat el museu el 2015.

5. Museu de Gavà – Parc Arqueològic de les Mines

Aquest museu compta amb l’exposició permanent “Gavà, les veus del paisatge”, que explica el paisatge de la zona i la història del territori, i un jardí botànic. Tot plegat s’ubica a la Torre Lluc, una antiga masia amb elements neoclàssics. És el 5è museu més visitat, tot i que el 2014 va rebre 53.850 usuaris i el 2015, 52.697.

6. Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia

L’exposició permanent del museu ocupa dos edificis emblemàtics d’Igualada: Cal Boyer i Cal Granotes. El primer dóna a conèixer la indústria del cotó, i Cal Granotes és una antiga adoberia situada al Rec. De fet, és l’única adoberia museïtzada a Catalunya. És el 6è museu més visitat de la XML, tot i que el 2014 va tenir 63.037 visitants i el 2015, 49.617.

7. Museu Molí Paperer de Capellades

El Molí Paperer de Capellades data del segle XVIII, i avui en dia és un museu. Compta amb una sala d’exposició permanent sobre el paper, com es feia i els sistemes d’impressió que hi havien. És interessant, també per a nens, fer la visita guiada i acabar produint a l’antiga una mostra de paper fet a mà. El 2015 va tenir 43.482 visites.

8. Museus de Sant Cugat

El Museu de Sant Cugat consta de diferents seus, que actualment són el monestir i la Casa Aymat. El monestir disposa d’una sala d’exposicions temporals, entre d’altres. La Casa Aymat conté una col·lecció de tapís contemporani català, i també acull exposicions temporals d’art. És el 8è museu més visitat de la XML, tot i que el 2015 va rebre 40.989 i el 2014, 42.769.

9. Museu Torre Balldovina – Santa Coloma de Gramenet

Aquest museu acull col·leccions relacionades amb la història de Santa Coloma, com ara materials arqueològics procedents del poblat Puig Castellar o de l’assentament de Calvet. També compta amb material medieval i modern i objectes de la vida agrícola de Santa Coloma. Ha rebut 38.197 usuaris durant el 2015, xifra superior a la de l’any anterior: 34.645.