Els 4 del carrer Sant Pere més baix

21.10.2016

La Galeria de Sant Cugat reuneix per primer cop les obres de Francesc Artigau, Xavier Serra de Rivera, Marcos Palazzi i Mar Saiz.

Exposició a la Galeria Sant Cugat | Foto: Barbara Marchi

Exposició a la Galeria Sant Cugat | Foto: Barbara Marchi

Des de finals dels anys seixanta, quan encara no existia el terme fàbriques de creació, l’antiga manufactura tèxtil Vilumara del carrer Sant Pere més baix 42 reuneix una de les més altes concentracions de creativitat de Barcelona. Els amplis espais s’adapten magistralment a acollir els tallers dels artistes que s’hi han succeït sense deixar gairebé mai buits. Entre els residents de més llarga durada trobem els pintors veterans Francesc Artigau, Xavier Serra de Rivera i, saltant de generació, Marcos Palazzi i Mar Saiz.

Cadascun d’aquests pintors treballa de manera autònoma en el seu estudi. Alhora, però, la proximitat física i les afinitats han creat un intercanvi profitós de vivències que ara ha desembocat en una exposició comuna. Fins al novembre la Galeria de Sant Cugat presenta una seixantena d’obres dels quatres artistes. L’elegant espai —afí a solucions museístiques de Carlo Scarpa per geometries i materials essencials— deixa tot el protagonisme a les peces que inclouen quadres de dimensions considerables i exercicis condensats en pocs centímetres de perícia tècnica.

Uneix el conjunt heterogeni la recerca contínua sobre les possibilitat tècniques de la pintura i la fascinació per als grans mestres. Si Mar Saiz juga amb el Parmigianino d’Autoretrat al mirall convex en una sèrie d’autoretrats i espais íntims, Marcos Palazzi revela el deute del luminisme nocturn barroc que aplica a l’imaginari barceloní moderns, de l’icònic bar Velodromo a una festa en un terrat. El pòsit de segles de tradició pictòrica traspua en els bodegons de Serra de Rivera, eternament clàssics amb la seva refinada paleta grisenca, i esdevé volgudament explícit en les citacions del sempre renovat Artigau, qui harmonitza, a través del seu cromatisme encès, la Grècia antiga amb Max Beckmann, l’à plat i el blau de Magritte amb la transfiguració pop de la cervesa Bas que ja Manet elegia a signe de modernitat a El bar del Folies Bergère.

Enriquides per la freqüentació del passat, les obres s’alimenten també del diàleg entre els artistes veïns gràcies a una encertada disposició que les alternes per subratllar ara coincidències ara especificitats.

Pels qui vulguin endinsar-se a fons en l’art que brolla del carrer Sant Pere més baix, dissabte 12 de novembre a les 12.30h la Galeria ofereix una visita guiada a l’exposició mentre que als que es decantin per una multiplicació dels plaers estètics, els convindrà apropar-s’hi dissabte 22 d’octubre quan es celebrarà un recital de poesia a càrrec de Sam Abrams en el marc del setzè Festival Nacional de Poesia de Sant Cugat.

Podeu trobar el catàleg de l’exposició en aquest enllaç.

Etiquetes: