Els 10 imperdibles musicals de Nadal

Ja tenim el Nadal a tocar, i què millor que gaudir-lo escoltant música. Núvol us recomana els millors concerts per a gaudir de les festes. Esteu atents!

Aina Vega i Rofes

Aina Vega i Rofes

Coordinadora de Cast@fiore

Ja tenim el Nadal a tocar, i què millor que gaudir-lo escoltant música. Núvol us recomana els millors concerts per a gaudir de les festes. Estigueu atents!

Ornament musical nadalenc

El Messies

Dimarts 15 i dimecres 16 de desembre a les 20h podreu sentir el concert participatiu El Messies de Händel, una producció impressionant que tindrà lloc al Palau de la Música Catalana amb l’Orquestra de Cadaqués i el Cor de Cambra del Palau de la Música, la soprano Eleanor Dennis, el contratenor Carlos Mena, el tenor David Butt Philip i el baix David Soar, sota la direcció de Joolz Gale. És un concert molt especial organitzat per l’Obra Social “la Caixa” on hi participen un total de 388 cantaires. Per primera vegada es retransmetrà en directe i en alta definició a través de medici.tv, canal digital internacional líder en música clàssica.

Händel compongué El Messies durant l’estiu de 1741. El llibret és de Charles Jennes i està format per fragments bíblics extrets de la traducció de la Bíblia anomenada Bíblia del rei Jaume, molt influent en la literatura anglesa. Jennens va concebre l’estructura del llibret com una òpera en tres actes, en cada un dels quals es relata i es reflexiona sobre un episodi de la vida de Jesucrist: el naixement, la passió i la resurrecció. Malgrat descriure episodis de la vida de Jesús, la majoria de fragments bíblics procedeixen de l’Antic Testament que fan referència a la futura vinguda del Messies.

Caressant l’Horizon

El proper divendres 18 de desembre a les 20.30h, torna a la Sala Oriol Martorell de L’Auditori el cicle Sampler Sèries amb un concert dedicat a obres d’Hèctor Parra, titulat “Caressant l’horizon”. Hi actuaran l’ensemble Barcelona 216, el flauta solista David Albet i Clement Power a la direcció. El compositor farà una presentació gratuïta a les 19.45.

Hèctor Parra és el nom del moment en el món de la clàssica. Compositor resident a l’Auditori i convidat al Palau, a més de ser l’encarregat de portar el pes del “Curs Internacional de Composició Institut français-Barcelona Modern Project”, que dirigeix Demián Luna, Parra ha de visitar força vegades la nostra ciutat. És un compositor molt inquiet que es formula molts interrogants entorn al problema del coneixement. Per això és un amant de la ciència, perquè “intenta donar respostes a preguntes ontològiques i existencials”, en especial de la biologia evolutiva i la física de Lisa Randall, autora de Warped Passages, on parla d’una cinquena dimensió. Les teories que s’hi desenvolupen serviran d’inspiració per a moltes de les seves obres.

S’interpretarà, Moins qu’un souffle, a peine un moviment de l’aire (2012), Chamber Symphony-Quasikristall (2005) i Caressant l’horizon (2011). Tot són estrenes nacionals.

Partitura d'Hèctor Parra

El Pessebre

Dissabte 19 a les 20.00, el Liceu acull El Pessebre, una obra que envia un missatge universal d’un català universal com ho és Pau Casals. Es tracta d’un oratori de Nadal amb text de Joan Alavedra que expressa un missatge de pau, de puresa de sentiments, de fe i d’esperança. Casals va utilitzar en la composició una tècnica clara i neta, fugint de qualsevol efectisme i creant una música noble i generosa. El Pessebre ha esdevingut una icona de la unió dels pobles.

L’interpretaran la soprano Marta Mathéu, la mezzosoprano Gemma Coma-Alabert, el tenor David Alegret, el Baríton Joan Martín-Royo i el baix Marc Pujol, acompanyats per l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, dirigida per Josep Pons i Cor del Gran Teatre, amb la col·laboració del Cor de la Polifònica de Puig-Reig, sota la direcció de Josep Maria Conangla.

Els pastorets

El diumenges 20 (a les 11h) i el diumenge 27 (a les 12h) de desembre torna al Liceu el nostre clàssic de Nadal inspirat en Els Pastorets de Folch i Torres: el cèlebre conte d’en Lluquet i en Rovelló. Una història de Jordi Galceran narrada per Elisabeth Egea i acompanyada de deliciosos moments musicals. Els Pastorets, Cantata de Nadal arriba al Liceu amb la nova orquestració simfònica d’Albert Guinovart -autor de grans musicals com Mar i celFlor de nit oGaudí-, en ocasió del 25è aniversari del Cor Vivaldi-Petits Cantors de Catalunya que el 2006, va encarregar a Albert Guinovart l’adaptació d’aquest clàssic del Nadal de Folch i Torres en versió de cantata. Des d’aleshores, es va enregistrar en un disc i es va representar diverses vegades en diverses sales. Guinovart ha preparat la partitura original per a cinc instruments als 30 músics de la simfonia del Liceu que la interpretaran, inclòs ell mateix al piano. A més, se sumaran 20 antics integrants del Cor a les 40 veus que el formen habitualment. Tot i que no és una representació de l’obra, segons Òscar Boada, el director artístic, hi haurà moments de dramatització.

Cor Vivaldi

Lucia di Lammermoor

Fins al dia 29 de desembre es pot veure al Liceu Lucia di Lammermoor de Donizetti, amb el debut mundial de Juan Diego Flórez en el rol d’Edgardo i amb una escenografia basada en una torre inclinada de vidre, és un paisatge de destrucció i desolació, recordant que el país està en guerra, esquinçat per les ambicions dels clans rivals. Perquè a Escòcia, entre dos clans enemics, neix l’amor. Lucia i Edgardo es juren en secret un vot de matrimoni. El germà de Lucia, per allunyar-la del rival, li fa creure que Edgardo l’ha oblidat i la fa casar amb un altre. Ella embogeix, mata el seu marit i finalment també mor. Edgardo al conèixer la notícia es suïcida per retrobar-se amb la seva estimada. És una òpera en tres actes amb llibret de Salvatore Cammarano, basat en la novel·la The Bride of Lammermoor de Walter Scott.

La màgia de Broadway

Aquest cap de setmana, dissabte 19 (a les 19h) i diumenge 20 (a les 11h) de desembre arrenca la programació de Nadal a L’Auditori  amb el concert “La màgia de Broadway per Nadal” de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya. El jove director Alfonso Casado, que arriba directament del West End de Londres on treballa, dirigirà l’OBC que estarà molt ben acompanyada pels solistes Nina, Ignasi Vidal, Julia Möller i Gerónimo Rauch i del Cor de Cambra de Granollers, el Cor Jove Amics de la Unió i el Cor Infantil Amics de la Unió.

S’interpretaran clàssics d’Alan Silvestri (Christmas CarolI), Richard Rodgers (The sound of music, Cinderella i Carousel), Charles Strouse (Annie), Leonard Bernstein (West side story i Candide), Claude Michael Schönberg (Els Miserables), Kirsten Anderson-López (Frozen) i Irving Berlin (White Christmas).

Nina

Valsos i danses amb Gilles Apap i l’OSV

Una de les cites ja emblemàtiques de l’Orquestra Simfònica del Vallès. Torna l’energia dels valsos i polques de la família Strauss i de la música popular centreeuropea. L’encís circular del vals, en aquesta ocasió, amb un huracà de virtuosisme i alegria per acomaiadar l’any: Gilles Apap, que tocarà el violí i alhora dirigirà. Tindrà lloc aquest dissabte 19 de desembre a les 19h al Palau de la Música Catalana.

S’interpretarà la Haffner March, KV 429 de Mozart, Die Fledermaus (obertura) de Johann Strauss, Havanaise, op. 83 de Camille Saint-Saëns, una improvisació de Gilles Apap, The irish wacherwoman, de Leroy Anderson, Csárdás de Ritter Pásmán, op. 441, de Leroy Anderson, una altra improvisació de Gilles Apap, Unter Donner& Blitz, polca ràpida i An der Schönen blauen Donau, op. 314 de Johann Strauss.

Concert de Sant Esteve

Celebrats els primers 100 anys d’aquest tradicional Concert de Sant Esteve, la família de l’Orfeó Català (Cor Petits, Cor Mitjans, Cor Infantil, Cor de Noies, Cor Jove de l’Orfeó Català i l’Orfeó Català) es presenta una vegada més a la Sala de Concerts del Palau de la Música Catalana per gaudir de les festes nadalenques. Una cita anual entranyable. Tindrà lloc a les 19 h i enguany s’ha titulat “La màgia del Nadal” i comptarà amb la presència del Mag Lari. El concert, que se centra en el contingut nadalenc, incorpora, per tant, la màgia com a fil conductor. Un any més, les entrades ja estan exhaurides, però el públic podrà seguir-lo en directe a través de TV3 i Catalunya Música.

Concert de Sant Esteve|Foto: Antoni Bofill

“The voices of Jubilation. Singing Gospel Christmas for Ray Charles”

Jubilatio Gospel Choir és una agrupació procedent de Montreal. Formada el 1982, el seu ampli registre abasta tant el gospel tradicional com el contemporani. Guanyadors del Premi Grammy 2010 pel seu àlbum recopilatori “Oh happy day with Queen Lafaith”, mantenen des dels seus inicis la màxima que “la música gospel no s’hauria de considerar com un entreteniment, sinó com una il·luminació”.

En aquesta ocasió, el repertori esta compost per temes ja clàssics, com “Hark the herald angels sing”, “The first Noel” o “The littke drummer boy”, a més de celebrar la memòria del mític cantant, saxofonista i pianista Ray Charles. La formació canadenca ha estat l’última a gravar amb l’esmentada llegenda del soul, del rhythm&blues i el jazz. La direcció artística d’aquest cor amb setze components va a càrrec de la reverend Stefanie Minatee, més coneguda com Rev. Stef. El concert tindrà lloc el 22 de desembre a les 21h al Palau de la Música Catalana.

Johann Strauss-Gran concert d’Any Nou

Amb la Strauss Festival Orchestra arriba la producció més famosa d’Europa a Barcelona avalada per 26 anys d’èxits i més de 5 milions d’espectadors a tot el món. Aquesta producció ha rebut grans ovacions en les més importants sales de tota Europa. El programa, inspirat en la tradicional cita musical que cada any se clebra a Viena, inclou els títols més coneguts del rei del vals, Napoleó, Festa de les flors, El vals de l’emperador o Chamapagne, així com El Danubi blau o la Marxa Radetzky.

El concert és un dels esdeveniments més esperats de la temporada musical, per l’extraordinari clima festiu que l’envolta i per l’enorme participació d’un públic que, any rere any, omple les sales. Els podrem gaudir entre el 20 de desembre i el 17 de gener.

Concert de Nadal de la Banda Municipal

La Banda Municipal de Barcelona farà el seu propi concert d’Any Nou el 3 de gener a l’Auditori. Comença l’any amb ritme, amb ganes de fer ballar els peus: les danses d’arreu del món protagonitzen un programa on no hi poden faltar els valsos i les polques vienesos de Johann Strauss, els ritmes eslaus i el colorista Amor brujo de Manuel de Falla. Sota la direcció de Salvador Brotons també sentirem l’obertura de La gazza ladra de Rossini, les Danses armènies d’Alfred Reed i la Suite Masquerade de Katxaturian.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació