El VOSCbd, una eina de promoció del cinema en català

16.09.2015

Un dels objectius de la Direcció General de Política Lingüística és promocionar l’oferta de cinema en català i per això ha dut a terme diverses accions per augmentar-ne el consum i la demanda. El cinema en català és un dels àmbits en què la llengua catalana està més castigada. Per aquest motiu, la DGPL no només ha promogut la subtitulació de pel·lícules i sèries en català mitjançant un acord amb Canal+ i amb els cinemes Texas per oferir pel·lícules subtitulades en català, sinó que ara ha obert VOSCbd, una base de dades en línia de pel·lícules subtitulades en català per mostrar l’oferta del cinema subtitulat en català i promoure’n el consum i la demanda.

L'interior del cinema Alhambra, a La Garriga (Foto Lluís Salvadó)

L’interior del cinema Alhambra, a La Garriga (Foto Lluís Salvadó)

El web, que s’integra dins l’espai web de Cinema en català i forma part del Pla d’actuacions de la DGPL, s’adreça principalment als exhibidors de cinema, els cineclubs, les plataformes de distribució de vídeo a la carta i les televisions, perquè disposin de la informació necessària per incorporar-les a les seves programacions. Cadascuna de les fitxes conté la informació essencial dels films: títol (en català i en versió original), sinopsi, direcció, cartell, tràiler (si n’hi ha), etc. A més a més, permet fer cerques per qualsevol d’aquests camps i d’altres per als professionals del sector.

La base de dades neix amb 268 registres, als quals s’aniran afegint-ne de nou amb el temps. Per això, demana a les distribuïdores que els facin arribar la fitxa tècnica de les noves pel·lícules que hagin estat subtitulades en català a cinema.cultura@gencat.cat.