El virtuosisme del coreògraf Jacopo Godani inaugura el Grec 2017

12.06.2017

Jacopo Godani i la Dresden Frankfurt Dance Company inauguren el Festival Grec 2017 amb tres coreografies complexes i sofisticades.

La companyia Dresden Frankfurt Dance Company dirigida per Jacopo Godani inaugura el Grec 2017.

Una companyia establerta entre les ciutats alemanyes de Dresden i Frankfurt és l’encarregada d’obrir el Grec d’enguany amb tres coreografies del seu director, Jacopo Godani, un artista que controla tots els aspectes dels seus espectacles, des de la música fins el vestuari, i que fa convergir l’herència del ballet tradicional amb el pensament contemporani.

“Buscava una proposta d’alta qualitat artística per obrir el festival, una proposta que fos complexa però que a la vegada fos atractiva per un públic ampli”, ha explicat Cesc Casadesús, director del festival. El programa de Jacopo Godani compleix amb aquesta exigència: el seu és un llenguatge coreogràfic nou i vibrant que es basa en el virtuosisme i que ofereix constants reptes físics als intèrprets.

Una trilogia coreogràfica

En aquesta producció Godani ha plantejat la idea d’una trilogia, tant des del punt de vista coreogràfic com des de la perspectiva musical. Formada per tres creacions abstractes, el programa s’inicia amb Metamorphers, una peça basada en el Quartet de corda número 4 de Béla Bártok, una de les grans obres de cambra del segle XX interpretada en directe per la formació suïssa Kubus Quartett. En paraules del coreògraf Godani, “aquesta peça sempre m’ha donat molt de morbo, és sensual i bèstia a la vegada, és molt intrigant i interessant a nivell coreogràfic. Si tu dius a un quartet de músics que els necessites per fer aquesta peça es posen molt cachondos!”. Amb aquesta peça Godani crea una enorme configuració coreogràfica i, a la vegada, abraça amb naturalitat la musicalitat dominant que envaeix el moviment. Tal i com ha definit el director del festival, “Metamorphers és una obra musical on la dansa esdevé la melodia de la música”.

La segona obra del programa, Echos from a restless soul està coreografiada sobre Ondine i Le Gibet, dues de les parts que formen l’aclamat tríptic Gaspard de la nuit (1908), composició per a piano sol de Maurice Ravel. La base d’aquesta obra és un poema de l’escriptor romàntic francès Aloysius Bertrand. Per Godani, “els somnis de Gaspard de la nuit evoquen atmosferes, intensitats dramàtiques i escenes on no falten monstres, sirenes ni cadàvers. Aquesta ambientació m’ha inspirat per crear un món sobrenatural mitjançant l’ús de les puntes i els pas de deux que creen una atmosfera més enllà del temps i l’espai”.

Modo Perpetuo, la darrera coreografia de la vetllada, és una obra amb una matriu neoclàssica que permet a la tècnica del ballet clàssic fluir cap a formes contemporànies. Utilitzant un seguit de seccions coreogràfiques de grup, aquesta peça revela l’essència artística i el caràcter de la companyia. En aquesta tercera peça Godani ha col·laborat un cop més amb 48nord, una formació que aporta al coreògraf un paisatge electrònic fascinant.

Segons Jacopo Godani, la seva dansa transmet un tipus de moviment “passional, sexual, bàsic i primitiu que busca un diàleg visceral directe amb l’espectador”. Godani es pregunta: “Per què la dansa no es pot presentar en la seva dimensió més essencial? Per què la dansa sempre ha d’anar acompanyada d’històries estúpides?”. I és que en la dansa de Godani hi ha més virtuosisme que narrativa; el seu objectiu és ressaltar els moviments inimaginables que pot fer el cos.

Jacopo Godani.

Podreu gaudir d’aquest espectacle l’1 i el 2 de juliol com a inauguració del Festival Grec 2017.